Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter
I vår presentation av nominerade till Urhunden för 2023 års bästa till svenska översatta seriebok har vi nu kommit till Ralf König, som hyllas för sin seriebok Lucky Luke: Maskrosdalen i översättning av Nils Håkansson.

Ralf König 2012. Foto: © Raimond Spekking/CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)

Tyske serieskaparen Ralf König föddes den 8 augusti 1960 och är känd för sina lätt satiriska serier om homosexuellas liv och relationer.

König var ursprungligen snickare när han i samband med att han kom ut som homosexuell 1979 började teckna skämtserier för magasin som Zomix, Strapazin och Rosa Flieder. 1981–86 studerade han konst på Kunstakademie Düsseldorf. 1987 kom hans första längre serie, Kondom des Grauens (Skräckkondomen på svenska), tätt följd av genombrottet Der bewegte Mann (Den frigjorde mannen) samma år. Under åren som har gått har flera av Königs album getts ut på svenska, bland dessa Lysistrate, Pretty Baby, Beach Boys och Citronrullar.

2003 utkom ett så kallat ”extraordinärt” album med Lucky Luke av König på Cobolt förlag, där han inte behövt förhålla sig särskilt troget till ursprungsfiguren. I äventyret Maskrosdalen jobbar Lucky Luke med kofösaren Bud och får då höra dennes historia om förbjuden kärlek.

[Anmärkning: Ralf König hade inte möjlighet att ställa upp på någon intervju. Artikeln bygger därför på Seriewikins artikel om Ralf König.]