Kulturrådet har nu beslutat vilka kulturtidskrifter som ska få stöd inför 2025. Vad gäller de serierelaterade tidskrifterna har samtliga fått sänkta bidrag. Bild & Bubbla får 440 000 kr (en sänkning på 35 000 kr), C’est Bon 240 000 kr (-10 000 kr), Galago 450 000 kr (-50 000 kr) och Portal 120 000 kr (- 5 000 kr). Bild & Bubblas chefredaktör Fredrik Strömberg kommenterade detta på Facebook:
”Detta är, vad jag kan minnas, första gången vi får sänkt bidrag till B&B sedan jag tillträde som chefredaktör för 28 år sedan. Vi har fått många gradvisa höjningar genom åren, men de har hitintills bestått …”
Fler frågetecken har också uppstått i samband med presentationen av 2025 års bidrag. Nätverkstan Kulturtidskrifter och Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter gick den 17 december ut med ett inlägg i sociala medier om det faktum att den anarkistiska tidningen Brand gick från 200 000 kr till att helt bli utan stöd. Kulturrådet hävdar att Brand sjunkit i kvalitet, antalet läsare och uppvisar ”bristande analys, granskning och objektivitet”.
Brand grundades 1898 och har genom åren varit grogrund för författare som Vilhelm Moberg, Harry Martinsson, Ivar Lo-Johansson, Ottar, Karin Boye, Nils Ferlin och Henrik Bromander. Enligt Nätverkstan är Brand tvärtom en av få tidskrifter som fått fler nya prenumeranter, och vanligtvis brukar Kulturrådet hantera kvalitetsproblem ”signalera detta genom en rimlig sänkning av stödet för att ge redaktionen en möjlighet att jobba med frågan”. Så har inte skett i det här fallet.
Nätverkstan hävdar att de själva och Kulturrådet utsatts för en påverkanskampanj från ”personer långt ut på högerkanten” och fortsätter:
”Har SD:s kulturpolitiska talesperson Anders Christiansson rätt när han i veckan firade på X och benämnde det som en seger för hans parti att Brand nu blev av med sitt stöd (han underströk sitt budskap med en emoji i form av en svällande biceps)? (…) Frågorna är många. Vi och andra har ställt frågor om hanteringen till Kulturrådet under de senaste dagarna och vi hoppas få chansen att tydligare förstå situationen. Kulturtidskrifterna, deras fördjupning och inte minst deras ibland kraftiga ifrågasättande av sakers tillstånd är en oumbärlig del av vår offentlighet. Att statliga stöd står fria från politisk påverkan är avgörande.”