Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
Fria Seriers ordförande Leif Almqvist, flankerad av sina kolleger i tecknargruppen Comix Nostra – t v Johan Höjer, t h Ulf Frödin.
  • Artiklar

Svenska alternativserier har hittills varit något som producerats och publicerats mycket individuellt och oregelbundet. Nu ska det bli ändring på det. Under våren bildades nämligen föreningen Fria Serier, som ska bringa lite organisation i serieskaparnas försök att komma i tryck.

Initiativet till föreningen kommer från serieförfattaren och SeF-ordföranden Magnus Knutsson. ”Det är egentligen en gammal tanke som jag haft länge”, säger han. I vintras fann han tiden mogen att sätta den i verket. Han tog kontakt med några alternativserieskapare han kände, och tillsammans med tecknaren Ola Ambjörnsson satte han in ett upprop i tidskriften Tecknaren, där de efterlyste folk som ville medverka i en regelbundet utkommande alternativserietidning.

Det är tidningen som ska vara kärnan i förbundets verksamhet. Där ska medlemmarna kunna få kortare serier publicerade, så att de inte som nu tvingas göra ett helt eget album för att ha en chans att komma ut på marknaden.

Vitsen med Fria Seriers tidning är naturligtvis att den inte ska vara en amatörtidning, som alternativserietidningar hittills brukat vara. Den ska ges ut på professionella villkor och bidragsgivarna ska få betalt för sina serier. Eftersom Fria Serier inte har något kapital att göra en stor lansering med (som Semic gjort med Svenska Serier), kommer den utan tvivel att gå med stor förlust. Därför behöver man bidrag från staten för att kunna ge ut den.

Problemet är bara att det i dag inte finns något statligt stöd för serietidningar. Det betyder att Fria Serier blir tvungen att söka stöd för ett nummer i taget – under beteckningen album! Man hoppas att höga vederböranden snart ska inse det absurda i situationen …

Fria Seriers mål är i alla händelser att tidningen ska ges ut fyra gånger om året. Om det kan förverkligas, återstår att se. Mammut ska tidningen heta, beslöts det på föreningens första årsmöte, som hölls i maj. Namnet står inte för något speciellt, det är lätt att säga helt enkelt. Men det är ju inte omöjligt att det kan bli en serie om en mammut i tidningen!

Årsmötet valde också stadgar och styrelse för Fria Serier. Ordförande blev Leif Almqvist i seriegruppen Comix Nostra, övriga styrelseledamöter Ola Ambjörnsson, Johan Höjer, Gunnar Idering och Magnus Knutsson.

Fria Seriers ordförande Leif Almqvist, flankerad av sina kolleger i tecknargruppen Comix Nostra – t v Johan Höjer, t h Ulf Frödin.

Också de egna album som föreningens medlemmar ger ut var för sig ska ha Fria Seriers namn på sig, har man tänkt, och för att anknyta till tidningen ska de dessutom bära den gemensamma samlingstiteln Mammut Special. Redan i höst kommer de fyra första specialalbumen (däribland de länge aviserade ”Snövita stålar” och ”Stenstaden” från Comix Nostra-gänget). Tre av dessa ges ut av det nystartade förlaget Bokomotiv, som också åtagit sig att stå för administration och teknisk produktion av Mammut.

Det kan verka lite bakvänt att Mammut Special börjar utkomma före själva Mammut. Men när nu omständigheterna och Statens Kulturråd är som de är, så …

Ola Ambjörnsson (t v) och Nisse Hvitfeldt,·som förra året gav ut tidningen Kall Anka, hör till medlemmarna i Fria Serier.

Ursprungligen publicerad i Bild & Bubbla nr 45 (3/1979). Texten återges med skribentens tillåtelse.