Generic filters
Exact matches only

Fakta

Stjärnornas Krig nr 2: Draklorderna Stjärnornas Krig nr 2: Draklorderna
Av: Författare: Archie Goodwin
Tecknare: Carmine Infantino
Tuschare: Terry Austin, Bob Wiacek
Omfång: 84 sidor
Färg/svartvitt: Färg
Utgivare: Semic
Utgivningsår: 1978
Språk: Svenska
Klassifikation: Science fiction
Övrigt: Pris: 14:75 kr

Stjärnornas Krig nr 2: Draklorderna

Böcker | Recensioner

Det här är en fortsättning både på filmen ”Stjärnornas krig” och på det första seriealbumet med samma namn. Filmen gjordes av George Lucas och har onekligen vållat en viss uppståndelse.

Man får följa Han Solo, Luke Skywalker och prinsessan Leia på nya äventyr. Den store hårige ”wookien” Chewbacca är med, liksom Röde Jack och hans besättning. Alla hamnar de på eller intill en vattentäckt planet. Det blir en regelrätt strid mellan två grupper, eller man kanske hellre skall säga ideologier. För strid måste ju till när där finns människor närvarande. Det verkar vara en självklarhet även för författare till rymdberättelser.

Som samhällstillvänd läsare kan man inte enbart kritisera att våldet framstår som lösningen av alla konflikter. I den här berättelsen finns också en dominerande uppsättning män, sköna kvinnor och en seger för den ”goda” sidan. Det är med andra ord mycket traditionellt lättgods. Men här finns även annat. Man kan hitta flera överraskningar i handlingsmönstren än vad som är brukligt. Teckningarna är därtill så stora och med varierande bildvinklar att man för en gångs skull kan ”läsa” bilderna utan större ansträngning. Närheten till film har satt sina tydliga spår.

[Reds anm.: Originalrecensionen och seriealbumet i fråga avgav felaktigt ”Ray Thomas” och ”Howard Shaykin” som upphovspersoner. Detta har korrigerats här.]

Ursprungligen publicerad i Bild & Bubbla nr 45 (3/1979). Texten återges med skribentens tillåtelse.