Generic filters
Exact matches only

Fakta

Chaos War Chaos War
Av: Författare: Greg Pak & Fred Van Lente
Tecknare: Khoi Pham & Reilly Brown
Tuschare: Tom Palmer, Bob McLeod & Terry Pallot
Färgläggare: Sunny Gho & Val Staples
Format: TPB
Färg/svartvitt: Färg
Utgivare: Marvel Comics
Utgivningsår: 2011
Språk: Engelska
Utgivningsland: USA
Klassifikation: Hjältar
ISBN: 9780785151319

Chaos War

Böcker | Recensioner Vår recensent läser ännu en Marvel-crossover där hela universum står på spel (som vanligt). Med andra ord så låter det som om det är upplagt för en sprakande, maffig och färgstark serie. Men så blev det inte.

Jag är väldigt förtjust i mytologi och läser gärna både Marvels och DC:s serieversioner av grekiska och nordiska gudar. Hos DC är det Wonder Woman och vissa av de gamla Vertigo-titlarna som gäller, men hos Marvel har det nästan alltid varit begränsat till Thor och nån strötitel där Hercules medverkar.

Chaos War var en Marvel-crossover 2010, skriven av Grek Pak och tecknad av Khoi Pham, där Hercules rekryterar Thor och andra gudalika varelser för att bekämpa den japanska guden Amatsu-Mikaboshi. Denne Amatsu-Mikaboshi är även känd som Chaos King och är egentligen en uråldrig naturkraft förkroppsligad. Han var ingentinget som existerade före själva skapelsen och vill nu förinta precis allt för att gå tillbaka till hur det var förr. Med andra ord så låter det som om det är upplagt för en sprakande, maffig och färgstark serie. Men så blev det inte.

För det första är det svårt att hänga med i berättelsen, troligen för att man också måste läsa alla tie-ins för att få hela bilden. Det känns hackigt, inte minst för att man bryter av med kortare avsnitt av en annan tecknare om vad Hercules gjorde innan denna miniserie. Det är säkert tänkt som ett berättarmässigt knep, men det är inte särskilt elegant gjort och blir mest förvirrande. För det andra så är det oengagerande och småtråkigt. Man hade kunnat göra så mycket mer när man hade tillgång till alla gudaskaror i Marvels universum. Man hade kunnat göra riktigt spektakulära grejer, men nej. Det är förvånansvärt low-key och hela potentialen går förlorad. Det är som i folksagan med skräddaren där plagget bara krymper och krymper tills det blir ingenting alls.

Chaos War är inget jag kan rekommendera. Nä, läs George Pérez Wonder Woman, Mike Careys Lucifer eller Walt Simonsons Thor istället.