Generic filters
Exact matches only

#200 – Stort jubileumsnummer

Innehåll i detta nummer:

 • 8 Aktuellt: Litteraturstödet till tecknade serier 2013
  Litteraturstödet har haft en avgörande roll för utvecklingen av den svenska seriekulturen, men till vad ger man egentligen stöd? Staffan Dahlberg analyserar de stöd som utdelades under 2013.
 • 12 Tradition, tradisjon – norska serier ur ett svenskt perspektiv
  Vad har Sverige och Norge gemensamt när det kommer till tecknade serier? Serieskaparen Jamil Mani försöker urskilja likheter och skillnader mellan grannländerna på den skandinaviska halvön.
 • 20 Hjälten som inte kan dö – döden i superhjälteserier
  Att superhjälten har en tendens att dö i serier är inget nytt fenomen. Men varför avlivar amerikanska serieförlag sina hjältar på löpande band, bara för att låta dem återuppstå efter en kort tid?
 • 35 Seriekrönika: Horror! Horror!
  Serieskaparen Magnus Jonason funderar kring censur och tecknade serier och de debatter som pågått de senaste åren på detta tema i Sverige.
 • 40 Bild & Bubbla 200! – jubileum för en av världens äldsta tidskrifter om tecknade serier
  I och med detta nummer når Bild & Bubbla det magiska numret 200 och vi firar det med att minnas den tid som flytt och presentera en komplett omslagskavalkad.
 • 54 Från Möllan till Lilla Berlin – intervju med Ellen Ekman
  Ellen Ekman har på några få år blivit en av Sveriges mest omtalade och omtyckta serieskapare med strippserien »Lilla Berlin«, som verkligen fångar vår tidsanda.
 • 63 Bildbilaga: Öl och serier – kultur för folket
  Att tillverka öl innebär att kombinera ett fåtal grundingredienser på ett oändligt antal sätt. Konstformen tecknade serier och öl kan också kombineras i en oändlig mängd variationer.
 • 88 En trotjänares bekännelser – intervju med Göran Ribe
  Bild & Bubbla har getts ut kontinuerligt sedan 1968, vilket gör tidningen till världens näst äldsta tidskrift om tecknade serier. Vi intervjuar den person som varit med längst av alla: Göran Ribe.
 • 100 Seriereportage: Angoulême 2014
  Serieskaparna Stef Gaines och Lisa Medin, tillsammans kända som Mangapatriarkatet, berättar om sina erfarenheter från en av världens största seriefestivaler.
 • 104 Recension: Snyggast på festen
  Nina Hemmingsson har utkommit med en ny, kritikerrosad samlingsvolym med enrutingar och serier. Bild & Bubblas recensent stämmer in i hyllningskören.
 • 106 Recension: Tecken i skyn
  Serieskaparen, författaren och illustratören Peter Bergting fortsätter att bygga på sin fantasyvärld i en direkt uppföljare till den internationellt framgångsrika serieromanen »The Portent«.
 • 108 Recension: Från andra sidan
  Skräckmästaren H.P. Lovecraft är mer populär än någonsin och det har kommit hela två böcker med serieversioner den senaste tiden. Vi tittar närmare på en bokstavstrogen version av holländaren Erik Kriek.
 • 110 Recension: Hundra år i samma klass
  Mats Källblads trilogi om Isak, Molly och de andra har samlats en utökad volym, som även innehåller en längre, nytecknad färgserie om Källblads mormor Ester. Klasshatet är bärande, men det finns mer än så under ytan.
 • 112 Recension: Just so happens
  En internationell recension av japanen Fumio Obatas serieroman, som är inspirerad av den franska seriekulturen, och utgiven i Storbritannien.
 • 114 Fanzin: Ajöss och tack för fisken
  Våra två fanzinrecensenter, Stef Gaines och Martina Strolz, tackar för sig i denna den allra sista fanzinspalten i Bild & Bubbla.

Bild & Bubbla 200 (3/2014)

Bild & Bubbla når i och med detta nummer den aktningsvärda siffran 200 och firar detta jubileum med en historisk genomgång av tidskriftens historia. Dessutom en intervju med Ellen Ekman (»Lilla Berlin«), en artikel om dödsfall bland superhjältar, en bildspecial om öl och tecknade serier, ett seriereportage från den franska seriefestivalen i Angoulême med mera.

 

Artiklar från detta nummer: