Generic filters
Exact matches only

Uppåner med lilla Lisen & gamle Muppen är Marcus Ivarssons läckra remake av Gustave Verbeeks klassiska, nästan bortglömda serie The Upside-Downs of Little Lady Lovekins and Old Man Muffaroo, som ursprungligen publicerades mellan oktober 1903 och januari 1905 i amerikansk dagspress.

Varje sida läses först som vanligt, sedan vänder man boken upp och ner och läser rutorna en gång till, fast på andra hållet!

Denna genialiska serie fascinerar både barn och vuxna.

Lilla Lisen och gamle Muppen får nytt liv i Marcus Ivarssons träsnittsaktiga teckningar, med elegant färgläggning av Tobias Gustavsson.

Gustave Verbeek Gustave Verbeek föddes 1867 i Nagasaki i Japan med en fransk mamma och en holländsk pappa. Pappan jobbade som missionär i Japan. Som ung man flyttade Gustave till Paris för att studera konst. 1900 slog han sig ner i USA, där han arbetade som tidningsillustratör och serieskapare.

1920 slutade han dock med att skapa serier och ägnade sig helt åt den ”finare konsten”, åt måleri och bildhuggeri. Han dog 1937. Hans målningar och skulpturer är i dag bara kända för några få, medan hans serier har blivit stora klassiker.

Störst av alla är Uppåner, eller som serien heter i original, The Upside Downs of Little Lady Loveldns and Old Man Muffaroo (1903-1905). Den serien är fullständigt unik. Det finns ingen människa som har gjort något liknande, vare sig före Verbeek eller efter honom.

Bilder som man kunde vända upp och ner på har det funnits både tidigare och senare. Men en hel bild­berättelse på sex rutor som kan vändas upp och ner och fortsätta läsas, så att hela berättelsen blir tolv rutor lång? Att försöka hitta på bara en enda sådan berättelse får en vanlig människas hjärna att bli till mjukost. Verbeek har lyckats med den bedriften 65 gånger!

När Gustave skapade sina serier var de tänkta för barn. Dessa måste ha haft hur roligt som helst med att vända på de stora tidningsbladen för att fortsätta läsa historien, och att se hur flicka blir pojke och pojke blir flicka, hur en anka förvandlas till en hare, och en stor fågelnäbb blir till fin liten båt och andra uppåneringar.

Dessa över hundra år gamla serier är lika vackra och fascinerande idag, men de är tyvärr inte längre särskilt roliga för barn. Bildstilen och mycket annat ligger alltför långt borta i tiden. Det är som med gamla filmklassiker. Det som en gång var en stor framgång hos väldigt många har med tiden blivit en smal klassiker för väldigt få finsmakare.

För att på nytt nå en stor publik eller en ny barnpublik gör man då en nyinspelning av den gamla klassikern. Det har gjorts många gånger med filmer, men aldrig tidigare med serier.

Men kan man göra det med film, kan man också göra det med serier. Varför ska bara seriekännare få njuta av Verbeeks spralligheter? Nya barnkullar bör få en chans att ha roligt åt dem, de också.

Marcus Ivarsson har därför gjort en ”nyinspelning” av Gustave Verbeeks klassiker för dagens läsare.

Ovanstående information är hämtad från förlagens beskrivning av boken.