Engelsmannen Alan Moore är en av de moderna seriernas största föregrundsfigurer, och kanske den författare som gjort mest för att reformera USA:s i början av 80-talet stillastående kommersiella serievärld.
Hur skulle världen se ut om superhjältar fanns i verkligheten?
I Watchmen finns de – och dessa hjältar är (med ett undantag) vanliga människor som klätt ut sig i kostymer för att bekämpa brott. Några är välvilliga scouttyper, andra är iskalla, patologiska moralförkämpar. Så mördas en av dem – och det blir upptakten till en händelseutveckling som för världen till randen av ett tredje världskrig.
Watchmen är kanske den mest berömda och mest prisbelönade serieroman som gjorts (i Sverige har den fått Seriefrämjandets Urhunden-plakett).
Thriller, deckare och science fiction på samma gång – en otroligt genomarbetad och komplex historia.
Det är dessutom nog den mest intelligtenta superhjälteserie som gjorts – okonventionell, utmanade och inte minst konsekvent in i minsta detalj, vilket inte alltid kan sägas om andra storverk på området.
Om Batman: Mörkrets riddare – 80-talets andra storverk i superhjältegenren – är en våldsam explosion, är Watchmen nästan en intellektuell pusseldeckare.
Efterord av Horst Schröder.
”En av de tätaste och mest märkvärdiga böcker, som givits ut i spännings- och kriminalgenren”
(Jury)
”384 sidor flödande berättelse”
(Expressen)
”Fascinerande… Som läsare sugs man in i en berättelse som tvingar på en sin egen logik och som avslöjar lager efter lager av konflikter och komplikationer”
(Sydsvenska Dagbladet)
424 sidor, färg. Bokformat, hårda pärmar.