Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
Omslaget till Teena nr 20 från 1949, tecknat av Hilda Terry. Copyright okänd.
  • Artiklar

Virginia Bloch

Amerikanska barnboks- och serieförfattarinnan Virginia Bloch dog 15 april 2006, 92 år gammal.

Virginia föddes 1914 och författarintresset vaknade i 14-årsåldern, då hon främst skrev poesi. Medan hon utbildade sig till gymnastiklärare hade hon en mängd skrivarjobb som extraknäck, och under andra världskriget arbetade hon som copywriter och serieförfattare för förlagen Archie Comics (1943–44) och Lev Gleason (på tidningen Crime Does Not Pay). Efter kriget skrev hon för Good Comics (1953), Marvel Comics (1955) och St. John Publications (1955). Från 1957 skrev hon serien ”Little Lulu” åt Dell Comics, där det finns motstridiga uppgifter om att hon ska ha skapat bifigurerna Old Witch Hazel och Little Itch.

Under senare år är hon känd för att ha skrivit en prisbelönt pjäs och flera barnböcker, bland annat ”Georgie Graymouse” tillsammans med Helen Fletcher, men då under namnet Virginia Hubbell. Hon var under flera år gift med serietecknaren Carl Hubbell, med vilken hon fick två söner.

Hilda Terry

Hilda Terry gick ur tiden 13 oktober 2006, 92 år gammal. Hon föddes 25 juni 1914 i Newburyport, Massachusetts, och blev en av de första kvinnliga serieskaparna i USA. Hon visste redan tidigt att det var serietecknare hon skulle bli, och som 16-åring flyttade hon till New York för att gå teckningskurser. 1938 gifte hon sig med Greg d’Alessio, även han tecknare, men fick hanka sig fram som diversearbetare innan hon började få uppdrag från King Features Syndicate 1941. Hennes första serier var ”It’s a Girl’s Life” och ”Penny”, men den stora framgången kom med den egna dagspresserien ”Teena”, som tecknades 1941–64.

1950 blev hon den första kvinnan att väljas in i branschorganisationen National Cartoonist Society, som ditintills varit en manlig angelägenhet. 1949 skrev hon ett brev till NCS och föreslog att de antingen ändrade sitt namn till National Men Cartoonists Society eller öppnade upp för kvinnliga medlemmar. Senare samma år föreslog hennes make henne och Barbara Shermund som nya medlemmar, men det dröjde ända tills 1950 innan hon fick bli medlem. Raskt föreslog hon alla sina kvinnliga kollegor som medlemmar…

När ”Teena” lades ner blev Hilda som 54-åring en av pionjärerna inom datoranimation. 1969 fick hon i uppdrag att skapa utveckla resultattavlor för sportarenor som visade olika datorgenererade animationer. 1979 tilldelades hon NCS:s pris, Reuben Award, för just animationerna. 1986 gick hon i pension, men sysselsatte sig in i det sista med nya hobbyprojekt, såsom boken ”The Baysitter’s Magic Mouse Storybook” i samarbete med vännen Jon Matusow (där Teena återuppstår), 8 Henderson Place Foundation för bevarandet av den egna bostaden, undervisning på Art Students League, och skapandet av en webbplats som var tänkt att fungera som ett arkiv för gamla webbsidor.