Generic filters
Exact matches only

Fakta

Ända hit Ända hit
Av: Tecknare: Sofia Olsson
Formgivare: Samuel Svensson
Författare: Sofia Olsson
Omfång: 128 sidor i svartvitt
Format: 240 x 167 mm
Utgivare: Komika Förlag
Utgivningsår: 2007
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789197642972
Betyg:

Ända hit

Böcker

”Ända hit” är ett seriereportage av Sofia Olsson. Det är fyra intervjuer med lika många kvinnor som flyttat till Sverige från olika länder och av olika anledningar. Via Sofias penna får vi en inblick i deras erfarenheter av att försöka komma in i Sverige.

Det är ett väldigt bra projekt, och Sofias enkla stil lämpar sig oerhört bra för intervjuserier. Det känns inte refererat eller omstrukturerat, utan som läsare blir man en fluga på väggen i samma rum.

Jag irriterar mig på att Sofia bryter mot line of interest ganska ofta. Men i och med att alla karaktärer har så olika utseenden bör det inte förvirra vanliga läsare. Jag är bara en väldigt petig bildmanus-nörd. Hon har dock gjort ett bra upplägg. Varje serie är uppbyggd på samma sätt, med intoning och avtoning. Tillsammans skapar de en harmoni som gör att man kan läsa alla i ett svep, eller bara ett enskilt kapitel i taget.

Det enda jag saknar är lite mer. Det vore intressant att se Sofia göra en dokumentärserie också, där hon studerar ett problem från fler sidor. Jag gillar att hon valt immigranter med så pass olika bakgrund och anledningar till att komma ända hit. Men det hade inte skadat med lite mer information om flyktingförläggningar, asylgruppen samt SFI-kursen.