Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Omslaget till "Elin under havet" av Sofia Malmberg. Copyright: Sofia Malmberg/Rabén och Sjögren.
  • Nyheter

Debutanten Sofia Malmberg har blivit nominerad i barn- och ungdomsklassen av August-priset för serieromanen ”Elin under havet”.

Sofia Malmberg är relativt färsk som serieskapare. ”Elin under havet” började hon teckna när hon gick Högskolan i Gävles Serie- och bildberättarprogram, och våren 2012 gavs den ut av förlaget Rabén och Sjögren. Boken handlar om grooming, om hur en ung tjej kontaktas på nätet av en äldre man som sedan förgriper sig på henne. Ett svårt och tungt ämne kan tyckas, men viktigt för ungdomar att bli medvetna om.

I oktober tillkännagavs så att ”Elin under havet” nominerats till det prestigefyllda Augustpriset. Mig veterligen är det första gången en seriebok nomineras. (Janne Lundström har också varit nominerad tidigare, men inte för någon serie.) Juryns motivering löd:

”En ensam flicka utsätts för stor grymhet. För att hantera verkligheten öppnar sig under havets botten en fantasivärld i vilken hennes djupaste känslor förs upp till ytan. Utan att väja för ett svårt ämne skapas en utvecklingsroman där Sofia Malmberg visar stor begåvning i serien som konstart. Av de få uttalade orden är varje stavelse mitt i prick.”

26 november tillkännages vilka som får priset, som sedan 1989 delas ut av Svenska Förläggareföreningen.

Länkar: