Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
Star Wars av Alex Ross. Copyright Lucasfilm, Dark Horse och Disney 2011.
  • Artiklar
Ingen har väl missat att Disney köpte Lucasfilm och därmed hela konceptet "Star Wars" med alla kringprodukter i oktober förra året? Vi spekulerar i vad detta kan innebära för den framgångsrika serieversionen från Dark Horse. Kommer Marvel att ta tillbaka licensen från Dark Horse?

30 oktober 2012 tillkännagavs att Disney köpt Lucasfilm för 4,05 miljarder dollar. Därmed får Disney även rättigheterna till några av filmhistoriens mest framgångsrika koncept, ”Star Wars” och ”Indiana Jones” samt tillgång till den teknik som Lucasfilm utvecklat genom åren, som ljudsystemet THX. Samtidigt passade man även på att berätta att det kommer tre nya filmer, del 7-9, den första med premiär 2015.

Köpet av Lucasfilm är bara ett i raden av Disneys stora köp för att eliminera konkurrenter på senare år. 2006 köpte man animationsstudion Pixar för 7,4 miljarder dollar. 2009 köpte de Marvel Comics/Marvel Entertainment med alla dess seriefigurer för 4,24 miljarder dollar. Utöver att tillägna sig framgångsrika koncept och figurer har Disney strävat efter sätt att bättre slå mynt av dem och att hitta synergieffekter. Några månader efter köpet av Marvel blev det som många spekulerat i: Disney tog tillbaka Disney-serielicensen från Boom! Studios och placerade den istället hos Marvel. Och ur affärsmässig synvinkel är det givetvis helt logiskt (även om det kanske inte alltid är det artistiskt sett): äger man ett serieförlag bör man väl jobba med sina egna serier så att inte någon annan tjänar pengar på det?

Nu undrar en del om samma sak kommer att hända med serielicensen till ”Star Wars”, som i många år vilat stadigt hos Dark Horse. Från Dark Horses sida har man varit förtegen. När köpet blev känt lämnade VD Mike Richardson följande kommentar: ”’Star Wars’ stannar hos oss inom överskådlig framtid. Men självklart förändras förutsättningarna av det här förvärvet, så vi får vänta och se vad detta kommer att innebära för framtiden.”

Den första serieversionen av ”Star Wars” kom redan 1977, då Marvel Comics gjorde en serieadaption av första filmen skriven av Roy Thomas och en ännu oslipad Howard Chaykin. Den reguljära tidningen skrev sedan inledningsvis av Archie Goodwin, som även fick göra en dagspresserie med tecknarna Russ Manning och senare Al Williamson. Star Wars var länge en av Marvels mest framgångsrika tidningar och sålde vid en viss tidpunkt så mycket som en miljon exemplar per nummer. Marvels version publicerades även på svenska i Stjärnornas krig och Månadens äventyr.

1986 lade Marvel ner sin tidning. Planer på att starta om den skrotades när Dark Horse 1991 tillkännagav att man tagit över serielicensen, något som blivit något av förlagets kännetecken efter framgångar med koncept som ”Terminator”, ”Aliens”, ”Predator” med mera. Efter detta har det kommit en strid ström serietidningar från Dark Horse, många av dem baserade på romaner, TV-spel och andra idéer från andra kringprodkter i ”the expanded universe” (som man brukar tala om när det gäller ”SW”). Ofta har det rört sig om miniserier, vilket gör att man kunnat anlita många olika serieskapare och sluppit se stagnation. Man har också kunnat utforska olika tidsperioder före och efter filmerna och hittat på nya figurer. Nu vid årsskiftet kom en ny reguljär titel satt mellan filmerna ”Stjärnornas krig” och ”Rymdimperiet slår tillbaka”, skriven av Brian Wood, tecknad av Carlos d’Anda och med omslag av Alex Ross.

Det är ingen underdrift att säga att Dark Horse hjälpt till att hålla intresset för ”Star Wars” levande under den tidsperiod då det inte kom några filmer. Därför skulle det naturligtvis kännas surt för förlaget om man blev av med licensen till Marvel på samma sätt som Boom! Studios. Hur troligt är det att det händer? Enligt den inofficiella bloggen ”Blue Sky Disney” har ledningen redan bestämt att Dark Horses licens inte kommer att förnyas efter 2013, utan att den flyttas till Marvel igen. Inga nya SW-serier från Marvel lär dock utkomma före 2015, då nya filmen får premiär.

Ännu finns det dock inget officiell bekräftelse, men det vore självklart logiskt att göra detta ur kommersiell synpunkt, även om en del fans oroas över att kvaliteten ska bli lidande. Det tycks finnas en konsensus bland fansen om att Dark Horses serieversion varit vida överlägsen Marvels.

I Sverige startade Egmont under hösten 2012 serietidningen Star Wars – The Old Republic, men den utkom endast i tre nummer innan den lades ner, mitt i två storylines. Den redaktionella texten i sista numret ger vid handen att detta varit någon sorts provutgivning för att testa vattnen och kanske kan det bli en fortsättning. Den reguljära barntidningen Star Wars i magasinformat och med vidhängande leksak fortsätter dock.