Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Omslagsbild till Adventures of Superman (2013), en digital titel som samlats i pappersversion i efterhand. Bild: Chris Samnee. Copyright: DC Comics.
  • Nyheter

Under tiden som USA:s högsta domstol stött och blött frågan om samkönade äktenskap har det stormat kring DC Comics beslut att anlita en författare som är öppet negativ till homosexuella för att skriva en Superman-historia.

Orson Scott Card är en amerikansk författare som är mest känd för sin scifi-roman ”Ender’s Game” från 1985 och den efterföljande bokserien med samma namn. ”Ender’s Game” gavs ut i serieversion av Marvel Comics 2008–2012. Card har även skrivit serier själv, 2005–2008 skrev han två miniserier med ”Ultimate Iron Man” åt Marvel Comics, och det var troligen därför som han av DC Comics tillfrågades om han ville skriva en Superman-historia för antologititeln Adventures of Superman, som först och främst publiceras digitalt och sedan samlas i pappersversion.

Orson Scott Card är dock en kontroversiell offentlig person och DC Comics verkar ha tagits på sängen av de starka reaktionerna i serievärlden. Card kommer från en släkt av framstående mormoner och karakteriseras av sina meningsmotståndare som en ”antigay-aktivist” på grund av sitt styrelseengagemang i National Organization for Marriage, en organisation som driver kampanjer mot samkönades rätt att gifta sig. Bland annat lär Card ha förespråkat utbildning i hemmet för barn ska slippa ”gay-propaganda”, klassat homosexuella som skadade pedofiloffer och uppmanat till revolution om samkönade äktenskap legaliseras.

Bland superhjältefansen, i synnerhet Superman-fansen, har detta väckt bestörtning. Och människorättsorganisationer som All Out var inte sena att hoppa på tåget, då i februari 2013. En namninsamling online mot Cards Superman har hittills skrivits på av över 18 000 personer. Flera seriebutiker i USA hotade även att bojkotta pappersversionen av Adventures of Superman. DC Comics valde då att i tämligen generella ordalag ge Card sitt stöd i ett pressmeddelande om att de inte censurerade ”personliga åsikter”, men de stod ändå inför ett svårlösligt problem. Måhända löste det sig självt i mars då den tilltänkte tecknaren Chris Sprouse drog sig ur på grund av all negativ publicitet. DC meddelade då att Cards historia skulle ges ut vid ett annat tillfälle när de hittat en ny tecknare, men frågan är hur aktivt DC letar efter en ersättare.

Den digitala versionen av Adventures of Superman släpptes 29 april och kom ut i pappersversion 29 maj. Utan Cards historia.

Den 26 juni 2013 kom högsta domstolens utslag: den federala regeringen får inte förbjuda samkönade äktenskap. Och i juli 2013 godkände 13 delstater raskt samkönade äktenskap.