Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
En ny tradition som tagit fart de senaste åren är att tecknare gör egna tolkningar av festivalens maskot. Foto: Malinda Lindmark.
  • Nyheter

Malinda Lindmarks reportage från SIS fortsätter nu med serier för dyslektiker och en bok som blev serie istället.

Jag lämnar det nya rummet bakom mig och tar trappan upp till nästa våning där fanzinet ”Breaks” fångar min uppmärksamhet. Den är tecknad i olika nyanser av grönt och visar sig vara en serie i skol- och kriminalmiljö i England, som handlar om en kille som kommer ut som homosexuell. ”Den skulle från början ha blivit en bok, men blev en serie istället”, berättar Alex Ryder, som tillsammans med tecknaren och medförfattaren Emma Vieceli har skrivit manus. Serien publiceras även online sedan mars 2014 och ska så småningom samlas i tre tjockare seriealbum är det tänkt, men redan nu kan man läsa en recension på engelska på comicbookresources.com.

Alex Ryder är en av författarna till "Brakes". Medförfattare är tecknaren Emma Vieceli (ej med på bild). Foto: Malinda Lindmark.

Alex Ryder är en av författarna till ”Brakes”. Medförfattare är tecknaren Emma Vieceli (ej med på bild). Foto: Malinda Lindmark.

Mitt nästa stopp blir hos Viktor Engholm som visar upp albumet ”Hämnd” som han illustrerade i maj 2013 efter ett manus av barnboksförfattaren Kalle Güettler. Det hela började när Engholm gjorde sitt examensarbete på högskolan i Serie- och bildberättande. Engholms pappa, som själv är författare, fick veta att Güettler behövde en illustratör och på så sätt kom de i kontakt med varandra.

Viktor Engholm visar albumet "Hämnd" som han tecknat till ett manus av Kalle Güetter. Serien är en av ett flertal svenska serier på sistone som vill främja läsandet hos ungdomar med läs- och skrivsvårigheter. Foto: Malinda Lindmark.

Viktor Engholm visar albumet ”Hämnd” som han tecknat till ett manus av Kalle Güetter. Serien är en av ett flertal svenska serier på sistone som vill främja läsandet hos ungdomar med läs- och skrivsvårigheter. Foto: Malinda Lindmark.

”Tanken var att göra ett album som kan få igång läsandet hos ungdomar med dyslexi och språksvårigheter”, berättar Engholm. Handlingen kretsar kring en invandrarfamilj som måste fly till Sverige på grund av ett inbördeskrig. Mamman i familjen har suttit i ett fångläger i hemlandet och nya konflikter uppstår när lägerledaren plötsligt dyker upp i Sverige. Boken är ingen serie i traditionell bemärkelse, utan saknar helt serierutor och pratbubblor. Istället hålls bild och text tydligt isär och det känns mer som att läsa en illustrerad novell, ”fast i en kladdig stil med mycket linjer och många olika färger”, säger Engholm. Vid samma bord syns även rymdserien ”Xella”.

”Hämnd” finns på Bokus och Adlibris, ”Xella” går att beställa direkt från Viktor Engholm genom att skicka e-post till viktormon91@gmail.com.

Ett av de knökfulla marknadsrummen på SIS 2014. Foto: Malinda Lindmark.

Ett av de knökfulla marknadsrummen på SIS 2014. Foto: Malinda Lindmark.

Gå vidare till del 3 av reportaget.
Tillbaka till del 1 av reportaget.