Generic filters
Exact matches only

Fakta

The Walking Dead volym 9: Det som inte dödar The Walking Dead volym 9: Det som inte dödar
Av: Författare: Robert Kirkman
Tecknare: Charlie Adlard, Tony Moore (omslag)
Gråskala: Cliff Rathburn
Översättare: Sara Årestedt
Omfång: 144 sidor i svartvitt
Format: Häftad
Utgivare: Apart Förlag AB
Utgivningsår: 2014
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 978-91-980734-5-4

The Walking Dead volym 9: Det som inte dödar

Böcker

Image Comics och Robert Kirkman har målat upp en trovärdig bild av ett postapokalyptiskt Amerika där de värderingar som de upprätthåller idag ifrågasätts. Den engelska titeln på verket är ”Here we remain” det är i denna anda som volymen är skriven.

Till dem som är obekanta med serien brukar jag säga att ”The Walking Dead” är en postapokalyptisk grafisk roman om zombies som är skriven av Robert Kirkman. Det är en karaktärsdriven historia trots att temat även bjuder på action, våld och blod. Men jag har lagt märke till att det som till huvuddel skiljer just ”The Walking Dead” från andra liknande verk i samma genre är att karaktärerna i ”The Walking Dead” inte endast vill överleva, de vill finna en fristad där de kan fortsätta med sina liv. De strävar efter mänsklighet i en omänsklig värld. Och det är återigen de underliggande tonerna där Kirkman sätter fokus på den mänskliga naturen och våra sociala samspel som gör den här serien så oerhört fängslande att läsa.

När vi åter träder in i Kirkmans apokalyptiska värld har tonen blivit mycket mörkare. Denna volym visar Rick Grime i ett ljus som vi inte är vana att se honom i. Han är febrig och svag, gruppen är inte längre tillsammans vilket lägger ett stort ansvar på hans unga son Carl. Carl har på grund av de extrema omständigheterna varit tvungen att växa upp snabbt och hänsynslöst. Trots att han ännu inte är i sina tonår verkar han vuxen och brådmogen, men nerverna gör sig påminda och hans verkliga ålder lyser igenom när han blir tvungen att inse den bistra sanningen. Att det finns en distinkt möjlighet att han måste se till att Rick förblir död om han skulle duka under för den feber som rasar i honom.

Det är inte bara omställningen för Sheriff Grimes och Carl som vi får följa. Vi får se vad de andra i gruppen får utstå och hur de klarar av att ta sig fram i detta främmande landskap utan den gemenskap det tidigare åtnjöt. Vissa av medlemmarna i gruppen går det bättre för än andra, men de strävar alla tillbaka mot att finna en gemenskap, att höra till. Både sheriff Grimes och Michonne kämpar med den mentala påfrestning som omgivningen utsätter dem för. Rick hör sin hustrus röst via en telefon och finner tröst i detta faktum trots att han är väl medveten om att hon är död. Alla har funnit sina egna sätt att hantera en ohanterbar situation. I slutet av volymen möter de en man som säger sig ha svar på varför det här hände och det verkar lovande för kommande nummer i serien.

Bild: Charlie Adlard.

Bild: Charlie Adlard.