Generic filters
Exact matches only

In memoriam

Fanzin

In memoriam
Av: Henrik Rogowski
Omfång: 12 sidor
Format: A5
Pris: 15 kronor
Kontakt: henrik.hinken@gmail.com
Hemsida: Uppgift saknas

I detta fanzin ryms fem olika serier på de åtta seriesidorna. Serierna varierar till innehåll, men har en genomgående obehaglig och lätt surrealistisk känsla. I en serie möts Stålmannen och Batman på ett klostertak och delar en intim stund omgiven av slaktavfall och i en annan serie har två organ en diskussion om rädsla. Serierna är färglagda med akvarell, vilket ger en behagligt flammig och levande ton till teckningarna som passar särskilt bra på ovädershimlar och ger en skitig och obehaglig touch till de mardrömslika delarna.

Fanzinets längsta – och i mitt tycke bästa – serie utspelar under en middag där bordsgästerna har fragmentariska dialoger med varandra och där alla förvandlas under seriens gång. Några vanställs med hiskeliga skador, medan andra tar formen av religiösa ikoner. Den mardrömslika stämningen kombinerat med den schackrutiga bakgrunden och uppklädda människorna gör att det hela känns som något David Lynch skulle ha kunnat skapa.

Bildberättandet är bra, men serierna kunde må bra av att de mest extrema närbilderna kunde få vara lite mer utzoomade. Som det är nu finns det några rutor som jag helt enkelt inte kan se vad de föreställer. I de flesta serierna använder Rogowski handtextade bokstäver som passar mycket bra tillsammans med resten av seriesidans uttryck, men i fanzinets sista serie används datortextning och jag stör mig lite på att den uppskissade textningen inte suddats bort helt, utan några extra blyertsbokstäver tittar fram här och där och stör läsningen.

Med det långsamma berättartempot och tolkningsbara händelserna är det synd att serierna i många fall inte räcker mer än en sida. Med ett högre sidantal skulle historierna få mer tid att krypa under huden på läsaren och få den obehagliga stämningen att lägga sig till rätta och på så vis nå närmare sin fulla potential.

Rogowski gör sin grej bra redan nu, men med längre historier kan det bli riktigt ruskigt. Detta får mig att hoppas på att vi kan få se ett tjockare fanzin från honom om inte alltför lång tid.