Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
Mats Källblad med sin senaste seriebok. Foto & ©: Marcus Malinda Lindmark
  • Artiklar
I år var det dags för storskalig bokmässa i Göteborg igen efter coronaåren. Givetvis var Bild & Bubblas reporter där för intervjuer med bland annat Mats Källblad och Patrik Magnerius.

Lördagen den 24 september 2022 dök Mats Källblad och Magnus Jonason upp i blickfånget vid signeringsbåset på Bok- och biblioteksmässan. Samtidigt i en annan del av lokalen stod Patrik Magnerius och tänkte tillbaka på en historia, som likt ett orosmoln gäckat bakom kulisserna, kring skapandet av hans serie The Crannog Saga som han snart kom att dela med sig av …

Serie om de som stannade kvar på landet

Mats Källblad, som skrivit och tecknat seriesviten De gränslösa, var inte sen till att tacka ja till en intervju.

”Det här är en albumserie som jag har jobbat med i många år nu”, berättar Källblad och visar upp del 4 i serien. Seriesviten påbörjades år 2005, men senaste boken kom först år 2022. Den utspelar sig på landsbygden och skildrar arbetarklassen.

Mats Källblad (t.v.) och Magnus Jonason (t.h.) signerar på bokmässan 2022. Foto & ©: Marcus Malinda Lindmark

”Den har egentligen ingen riktig huvudperson, utan det är en kollektiv berättelse där platsen är den gemensamma nämnaren”, förklarar Källblad.

Hans första utkast till berättelsen kom när han såg tavlan Grindslanten (1885) av August Malmström, som hängde hemma hos hans mor- och farföräldrar. ”Det kändes som att det var mina släktingar på bild”, säger Källblad.

Alkis som pratar med gökar och fågelskrämmor

Det var den ingivelsen som ledde till att hans skildring växte fram, en serie om de sista människospillrorna som finns kvar i en avbefolkad landsbygd. ”Där finns till exempel en tant, en alkoholist och en utvecklingsstörd person”, säger Källblad. Är det då en realistisk serie?

”Magisk realism. En karaktär är en fågelskrämma och en annan en gök som får liv när alkisen är full och som då kan kommunicera med dem genom en inre monolog”, säger Källblad.

Magisk realism när fågelskrämman kommer till liv i Mats Källblads De gränslösa. Foto: Marcus Malinda Lindmark

Teckningsstilen är annars mest inspirerad av den franskbelgiska stilen, t.ex. Morris (Maurice de Bevere) som tecknade Lucky Luke.

De fyra böcker som redan är utgivna är indelade efter årstiderna – första boken startar på sommaren och den fjärde utspelar sig på våren. Så vad ska Källblad nu hitta på om han gör en femte bok? ”Kanske sommar igen eller sommar där klimatet ballar ur”, funderar Källblad.

Dålig recension fick serieskapare att gå ur SeF

På bokmässan denna dag fanns också Patrik Magnerius som skrivit och tecknat The Crannog Saga, ett fantasyepos inspirerat av rollspelen han spelade som barn.

Patrik Magnerius visar upp The Crannog Saga. Foto & ©: Marcus Malinda Lindmark

2020 fick Magnerius första del av denna serie en dålig recension i Bild & Bubbla, och så som han minns det ansåg recensenten att han borde söka sig till Serietecknarskolan i Malmö innan han försökte sig på att göra fler serier. Detta blev droppen för Magnerius som avslutade sitt medlemskap i Seriefrämjandet och sade upp sin prenumeration på tidningen Bild & Bubbla.

”Jag har inte läst Bild & Bubbla sedan dess”, säger han. Så vad skulle få honom att tänka om?

”Det jag väntar på är att han som skrev recensionen ska komma och presentera sig och då ska jag säga … Nej det kan jag inte avslöja nu … Men nån gång kommer han nog dyka upp på någon mässa.”

Bild & Bubblas redaktion svarar:

Vi beklagar att Patrik Magnerius tagit illa vid sig och valt att gå ur föreningen. Vår utgångspunkt är att en recension är en personlig åsikt, och att varken redaktionen eller föreningens styrelse styr över vad enskilda recensenter ska tycka. En recension ska heller inte ses som ett uttryck för någon officiell hållning från föreningens sida gentemot en enskild serieskapare. Bild & Bubbla stödjer dock skribenternas rätt att uttrycka sig fritt.

Fotnot:

Fler intervjuer från bokmässan dyker upp decembernumret av den tryckta tidningen. På webben kommer det även fler vimmelbilder. Det finns även en rapport från utdelningen av Adamsonpriset 2022 i vår nätupplaga.