Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Serietecknaren Henri Gylander presenterar musikduon Zukie Fioxu på Oceanen, en av de många festerna i anslutning till Bokmässan 2015. Foto: Malinda Lindmark.
  • Nyheter

I den sista delen av Malinda Lindmarks reportage från Bokmässan 2015 gör vi en djupdykning ner i den sociala biten med fester och kringarrangemang. Men när vissa festar sitter andra och tigger på gator och torg, påminns vi om av Sara Olaussons starka album ”Det kunde varit jag”.

Förutom händelserna på Bokmässan ordnas det varje år ett antal kringarrangemang och fester med serieanknytning på olika platser i Göteborg.

Seriefester och kringarrangemang

På torsdagen kunde exempelvis de 200 första besökarna på Galagofesten knipa ett gratis exemplar av serietidningen Galago.

Reklam för Galagofesten 2015. Foto: Malinda Lindmark.

Reklam för Galagofesten 2015. Foto: Malinda Lindmark.

På fredagen hölls traditionsenligt en fest på Serieateljén, dit flera serieskapare vallfärdade för att träffa likasinnade och umgås under lättsamma former.

På lördagskvällen var det releasefest på Kulturhuset Oceanen för både Henri Gylanders och Natalia Batistas senaste albumsläpp. Förutom musikunderhållning och liveteckning av Batista, såldes även respektive bok till specialpris med signering på plats.

Natalia Batista säljer "Sword Princess Almathea" till Jennifer Rundgren på releasefesten på Oceanen. I bakgrunden skymtar Henri Gylander. Foto: Malinda Lindmark.

Natalia Batista säljer ”Sword Princess Almathea” till Jennifer Rundgren på releasefesten på Oceanen. I bakgrunden skymtar Henri Gylander. Foto: Malinda Lindmark.

Tecknad serie ger rumänska tiggare en röst

Ett seriesläpp som särskilt fångade mitt intresse på mässan var albumet ”Det kunde varit jag” av Sara Olausson och Felicia Iosif. Den handlar om de rumänska tiggarna i Sverige, de reaktioner som de fört med sig och förslag på hur vi kan hjälpa dem, men också om författarna själva.

Felicia kommer till Sverige från Rumänien för att tigga, och Sara blir vän med henne och försöker att hjälpa henne ur fattigdomen. Olausson själv beskriver boken som ”serier, texter och bilder om min och Felicias vänskap”.

Rolf Classon, förläggare på Kartago, visar upp serieboken "Det kunde varit jag". Trots att Classon gett ut böcker i 40 år har han aldrig blivit så gripen och gråtit så mycket som under arbetet med den här serien. Foto: Malinda Lindmark.

Rolf Classon, förläggare på Kartago, visar upp serieboken ”Det kunde varit jag”. Trots att Classon gett ut böcker i 40 år har han aldrig blivit så gripen och gråtit så mycket som under arbetet med den här serien. Foto: Malinda Lindmark.

Rolf Classon, bokförläggare på Kartago som gett ut boken, säger att ”hela processen med hur boken blev till är unik. Sara Olausson sätter sig ner med tiggaren Felicia och ett år senare resulterar det i en bok”. Classon berättar vidare att trots att han gett ut böcker i 40 år har han aldrig blivit så gripen och gråtit så mycket som under arbetet med den här serien. Olausson säger att anledningen till att de gjorde boken var för att hon ville ge Felicia en röst.

”Samtidigt”, säger hon, ”kan inte ansvaret att hjälpa tiggarna enbart ligga på enskilda individer utan något behöver också göras på EU-nivå”.