Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
Foto & ©: Marcus Malinda Lindmark
  • Artiklar
Bild & Bubblas utsände reporter var givetvis på plats när Seriefrämjandet anordnade seriefestival i Göteborg med omnejd. Här kommer ett första reportage med vimmelbilder och intervjuer från fredagen.

Seriefest i Väst är Västsveriges mesta seriefestival och kunde upplevas i exempelvis Skövde, Trollhättan och Vänersborg. Själv valde jag att besöka ett arrangemang i Göteborg där festivalen dessutom sammanföll med Kulturnatta, vilket inte gjorde den mindre välbesökt.

Under fredag kväll den 27 oktober var det full fart på både marknad och föreläsningsscen inne på Frilagret nära Järntorget i centrala Göteborg.

Översiktsbild från Seriefest i Väst och Frilagret. Foto & ©: Marcus Malinda Lindmark

Riddare och magiska föremål

Samtidigt som Eddie Wheeler intervjuar konstnären, universitetsläraren och serietecknaren Fredric Gunve på scenen om alternativa serier, passar jag på att få mig en egen intervju med fantasytecknaren Oscar Westberg.

Från vänster: Eddie Wheeler intervjuar Fredric Gunve. Foto & ©: Marcus Malinda Lindmark

”Det började med att jag lade upp magiska föremål som folk tyckte var kul på nätet. Så varför inte göra en bok av det?”, säger Westberg om sin bok Fantasy Items for the Adventurer som är fylld till brädden med teckningar av olika föremål. Med det sagt så har han också gjort serier, till exempel fantasytidningen Knights & Comics.

”Det är fyra olika serier med avslutade historier”, berättar Westberg. ”Den första är från år 2022, och så har jag ritat teckningar på riddare mellan berättelserna också”. En av hans personliga favoriter är A Castle of Mice, en serie om två personer som är på väg ut på uppdrag, men som pratar om allt annat än själva uppdraget.

Oscar Westberg med Knights & Comics. Foto & ©: Marcus Malinda Lindmark

Bamse blandat med Stålmannen

Från vänster: Eddie Wheeler och serietecknaren Henrik Jonsson. Foto & ©: Marcus Malinda Lindmark

Längst bak i rummet äntrar Henrik Jonsson scenen, en tecknare med såväl Batman som Pax och Fantomen på sin meritlista.

Henrik Jonsson framför sina egna bilder. Foto & ©: Marcus Malinda Lindmark

Själv flyttar jag snabbt över fokuset till Stålbjörnens skapare Stefan Johansson i stället. Stålbjörnen är en i mitt tycke märklig serie som ser ut som Bamse-tidningen, men som i berättandet närmast är en parafras på klassiska DC-serier som Stålmannen, Batman och Lagens Väktare.

”Den utgår från min version av Bamse-figurerna”, säger Johansson. ”Men här har vi Bamse-El som kommer till jorden, där han får namnet Bamse-Kent. Hans ärkefiende heter Lexus Sork.”

Stefan Johansson med Stålbjörnen. Foto & ©: Marcus Malinda Lindmark

Är då serien främst för vuxna läsare som lättare förstår referenserna till andra serier?

”Både barn och vuxna kan läsa den”, svarar Johansson. ”Man kan läsa den på flera nivåer och behöver inte förstå allt, men med det sagt så är den vanligaste läsaren en man mellan 40 och 50 år som heter Johan”, konstaterar han.

På försäljningsbordet ligger det fyra rejäla tryckta böcker, men serien kan också läsas helt gratis på Instagram. ”Det roliga med att göra serier på Instagram är den omedelbara responsen från läsarna”, avslutar Johansson.

Även Svenska Superserier var på plats, återuppståndna. Foto & ©: Marcus Malinda Lindmark

Därmed är denna kväll slut för min del, om än inte för övriga besökare.

Scenprogram med Eddie Wheeler. Foto & ©: Marcus Malinda Lindmark

Fotnot: Fortsättning följer!