Sök...
Generic filters
Exact matches only

Skant

Fanzin

Skant
Av: Jenny Berggrund
Omfång: 24 sidor
Format: A5
Kontakt: jenny.berggrund@gmail.com
Hemsida: rymdpromenad.blogspot.com

Vad gör man om man hittar ett livs levande troll i jordkällaren vid mammas nyinköpta sommarställe? Den frågan ställs flickan Elsa inför i Jenny Berggrunds fanzin ”Skant”.

Berättelsen utgår från folksagornas klassiska motiv med ett bergtaget barn som måste köpa sig fri för att undkomma trollens klor. I skildringen av den trevande kotakten mellan Elsa och trollet Skant, som fängslades i källaren för över hundra år sedan, vävs också modernare frågeställningar om hur den som är avvikande och annorlunda bör behandlas. I denna anda av låter sig Berggrund inspireras av såväl den medeltida Merseburgbesvärjelsen som My Little Pony: Friendship is Magic.

Förhållandet mellan Elsa och Skant skildras mycket fint. Mitt största problem med berättelsen är att deras relation inte hinner utvecklas särskilt mycket innan seriens tjugo sidor är slut och de går åt skilda håll. Jag skulle gärna se en längre version av berättelsen, eller varför inte en uppföljare.

skant_inlaga

I sitt förord skriver Jenny Berggrund att hon tecknade hela serien på bara tre dygn. Det är imponerade, särskilt för en tämligen långsam tecknare som jag, men jag önskar att hon hade lagt ner lite mer tid på bilderna. De funkar fint som bärare av berättelsen och ibland är det riktigt stämningsfullt, men på vissa sidor sticker krafsigheten i ögonen.

Berättelsen har dock potential att utvecklas till något riktigt intressant, och fanzinets största brist är egentigen att det inte står ”fortsättning följer” på sista sidan.

Stefan Petrini