Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Promotionbild i samband med Wonder Womans 75-årsjubileum. Copyright: DC Comics.
  • Nyheter
Superhjältinnan Wonder Woman utsågs i veckan till hedersambassadör för Förenta Nationerna, något som lett till omfattande protester både inom och utanför FN. Kritikerna menar att det varit bättre att utse en levande person och det har också förekommit synpunkter på att figurens klädsel ska vara opassande.

Det var vid en ceremoni i FN-skrapan den 21 oktober som seriefiguren Wonder Woman (Mirakelkvinnan) från DC Comics utsågs till hedersambassadör för kvinnofrågor. Figuren skapades 1941 av William Moulton Marston och är en superhjältinna med anknytning till grekisk mytologi. Hon är prinsessa av amasonkrigarna, men har rest till ”männens värld” för att kämpa för fred och rättvisa. I en vissa versioner av serien har hon till och med varit FN-ambassadör för amasonerna.

Vid ceremonin medverkade Diane Nelson, VD för DC Entertainment, samt skådespelerskorna Linda Carter och Gal Gadot som båda porträtterat Wonder Woman på film (och i TV). Utnämningen sammanfaller även med figurens 75-årsjubileum.

Protesterna lät inte vänta på sig. Över 600 FN-anställda har skrivit på en protestlista där de kräver att FN tar tillbaka utnämningen eftersom det finns gott om mänskliga förebilder som kunde kommit i fråga. Protestlistan anmärker dessutom på att Wonder Woman är översexualiserad, vit och draperad i amerikanska flaggan.

På den feministiskt färgade webbplatsen Mary Sue bemöter Teresa Jusino kritiken på ett utförligt sätt där hon går igenom figurens historia och vad den står för. Vidare menar Jusino att de FN-anställda kastar sten i glashus med tanke på de uppgifter som nyligen läckt ut om att man ratat sju kvinnliga kandidater till generalsekreterare. Hon påpekar också att FN har haft för vana att rutinmässigt utse mer eller mindre meriterade kändisar till talespersoner och menar att man inte ska underskatta populärkulturens genomslagskraft.

En video från FN-ceremonin finns här.