Generic filters
Exact matches only

Fakta

Hawkeye Volume 3: L.A. Woman Hawkeye Volume 3: L.A. Woman
Av: Författare: Matt Fraction
Tecknare: Javier Pulido, Annie Wu
Färgläggare: Matthew Hollingsworth
Omfång: 120 sidor i färg
Format: 266 x 171 mm, mjuka pärmar
Utgivare: Marvel Comics
Utgivningsår: 2014
Språk: Engelska
Utgivningsland: USA
ISBN: 9780785183907
Betyg:

Hawkeye Volume 3: L.A. Woman

Böcker Det finns några vanligt förekommande arketyper inom superhjältegenren och bågskytten är en av dem. Den kanske mest välkände är Green Arrow från DC Comics, men Marvels egen Hawkeye har fått sig ett rejält uppsving i offentlighetens ljus efter Avengers-filmerna.

Åren 2012–2015 hade Hawkeye en relativt kortlivad egen tidning skriven av Matt Fraction, där den ursprunglige Hawkeye (Clint Barton) samarbetar med Hawkeye II (Kate Bishop). Halvvägs in på Matt Fractions sejour går Clinton och Kate skilda vägar, och därefter delar de på rampljuset i tidningen – vartannat nummer Clint och vartannat Kate.

I den tredje samlingsvolymen L.A. Woman samlas Kates äventyr i Los Angeles. Och det är fantastiskt trevlig läsning så här i samlad form. De kosmiska, världsomvälvande äventyren lyser med sin frånvaro. Istället bjuds vi på 60-talsdoftande agentraffel varvat med mer vardagliga mysterier och en god skopa humor. Kate Bishop är en sympatisk, självsäker och modern karaktär – och detsamma kan sägas för hela serien. Fraction har helt klart en feministisk och allmänt progressiv agenda (med amerikanska ögon mätt): Kate vägrar dansa efter männens pipa, hjälper ett åldrande gaypar att ordna bröllop och verkar själv vara lite förtjust i tjejer också. Det hela är tecknat i en något otraditionell stil för superhjälteserier med cartoony inslag, mer åt alternativseriehållet med europeisk touch. På det hela både lättläst och tilltalande – den här serieboken kräver inte några större förkunskaper om Marvels universum.

Tyvärr lades den amerikanska titeln ner något enstaka nummer senare, men Kate har fortsatt medverka i All-New Hawkeye med början 2015, dock med andra upphovsmän. Hösten 2016 fick hon så en egen titel. Men frågan är om figuren är lika spännande när det är någon annan än Fraction som skriver den.