Här följer Malinda Lindmarks personliga reportage från årets Bokmässa i Göteborg. Som vanligt fyllt med möten och foton. Fotografierna är tagna av Malinda Lindmark och Malin Björk.
Årets bokmässa påminde inte om någon annan. För det första bestod den av två mässor, den vanliga på Svenska mässan och tidningen ETC:s egna alternativa bokmässa på Heden, som arrangerades som en protest mot att den högerextrema tidningen och webbsidan Nya Tider fick ställa ut på Bokmässan i år. I en artikel från Göteborgs-Posten beskrivs Nya Tiders sympatisörer som högerextremister och motståndare till yttrandefrihet, och därför har hela 127 författare bojkottat årets bokmässa.
Homeparty med Gudrun
Under fredagen gjorde jag ett besök på ETC:s alternativa bokmässa. Vid denna tidpunkten hittade jag ingen serietecknare att prata med, men gjorde ändå ett fynd i form av Ellen Ekmans (Lilla Berlin) samarbete med Feministiskt Initiativs talesperson Gudrun Schyman, som resulterat i serieboken Homeparty med Gudrun.
Enligt bokens egna beskrivning är detta ”en grundutbildning i jämställdhet” och tar sin utgångspunkt i Feministiskt Initiativs politiska värderingar. Ekmans sparsamt färglagda teckningar gör sitt till för att förhöja tydligheten i budskapet.
Mats Jonsson om att flytta från glesbygden
Mitt besök på den officiella Bokmässan dröjde ända fram till söndag eftermiddag. På plats fanns då Mats Jonsson som signerade sin serieroman Nya Norrland.
”Det är en självbiografisk roman om att vara utflyttad och klyftan mellan stad och landsbygd”, berättar Jonsson. Förutom att den bygger på upplevelser från hans egna liv, har han också intervjuat folk och gjort enkätundersökningar. ”Det handlar om att känna sig arg på platsen där man växer upp och vilja fly från den”, menar Jonsson som tror att infödda stockholmare kan ha en hel del att lära sig från hans serieroman.
Yvette Gustafsson släpper första delen i ny Zak & Ting-serie
En veteran i sammanhanget för er som följt mina tidigare seriereportage, är Yvette Gustafsson, som nu är aktuell igen med ett nytt album med Zak & Ting, nu på eget förlag. Det här är historien om ängeln Ting som blir utkastad ur himlen och hamnar på jorden där hon förälskar sig i djävulen Zak. I det nya albumet som heter Jobbiga jävlar del 1 (de andra tre delarna kommer framöver) träffar de båda huvudpersonerna på en mängd nya karaktärer, som Malin, Lovisa och Janne, och dras in i nya intriger och äventyr. Serien var från början tänkt för vuxna, men riktar sig numera även till ungdomar. Därför har Gustafsson tonat ned svordomarna. ”Barn brukar gilla karaktärerna, men vuxna gillar historien”, säger Gustafsson.
Sandra Petojevic skriver och klär ut sig till furstinnan Fenestra
Sandra Petojevic var på bokmässan utklädd till furstinnan Fenestra, en av huvudpersonerna i hennes fantasyepos Maktens Tiaror utgiven på Vesuvius förlag. ”Fenestra är bror till furst Nikoforaz som söker efter maktens tiaror, men ger sig iväg på ett eget äventyr med sina väninnor”, säger Petojevic. ”Nikoforaz korrumperas tyvärr gradvis av makten, så att han till slut hotar att utplåna ett helt folk som Fenestra försöker rädda”.
Från början skulle det ha blivit ett seriealbum, men det skulle ha tagit för lång tid så därför bestämde hon sig för en illustrerad bok istället. ”Varje kapitel har minst en illustration som jag gjort själv”, säger Petojevic. Även framsidorna har hon tecknat själv. Petojevic har också ett stort intresse för tecknade serier, som inte minst märks genom hennes engagemang i Seriefrämjandets lokalförening i Göteborg, där hon är kassör.
Sagoböcker får liv på surfplattor och telefoner
Slutligen träffar jag på Anders Lokrantz, förläggare på Lokrantz förlag, som i ett samarbete med Högskolan i Skövde varit med och utvecklat ett helt nytt sätt att läsa illustrerade sagoböcker på. Till böckerna hör nämligen appen KLUB Bestarium, som gör det möjligt att scanna av vissa bokstäver via en surfplatta eller mobiltelefon, som då genast byter skepnad och blir till bilder eller 3D-figurer. Dessa figurer samlas sedan i ett arkiv eller ett ”Bestiarium” i appen, där det går att läsa mer om det väsen man hittat.
Teckningsstilen kan se lite olika ut i varje bok, och även om detta är illustrerade sagor snarare än tecknade serier, finns här tydliga serieinfluenser från exempelvis manga. Historierna är nyskrivna och bygger på lokala myter från olika platser i Sverige. ”Till exempel är Kåffan ett sagoväsen från Mariestad som påminner om en sjöjungfru”, säger Lokrantz. Böckerna kan köpas via Bokus och mer information finns även på förlagets webbsida Lokrantz förlags webbsida.
Nedan följer fler bilder från bokmässan: