Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter
Mort Walker, upphovsman till serier som Knasen, Familjen Flax och Arken, avled den 27 januari i en ålder av 94 år. Därmed har ännu en av dagspresseriernas pionjärer gått ur tiden.

En av många svenska publikationer med Knasen.

Mortimer Addison ”Mort” Walker föddes 3 september 1923 i El Dorado, Kansas. Redan som tonåring började han jobba professionellt med att framställa skämtteckningar och dagsstrippar åt dagspressen. Han skapade sin mest kända serie Knasen (Beetle Bailey i original) 1950 och tecknade den själv i hela 68 år. Med åren kom han att omge sig med en hel stab av idékläckare och hjälptecknare, inte minst bestående av de egna barnen.

Han grundade också seriemuseet National Cartoon Museum 1974.

Walkers serier har historiskt sett haft en stadig läsekrets och i Sverige har Knasen haft en egen serietidning sedan 1970, vilket får sägas vara imponerande med tanke på hur många andra serietidningar med klassiska serier som lagts ner på senare år.

Mer läsning

Metaskämt i Sams serie, även den en serie av Mort Walker.