Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Xerxes (2018) av Frank Miller.
  • Nyheter
Frank Miller är tillbaka, fräschare och mer energisk än på många år. Han har en rad nya projekt på gång och verkar till viss del ha tagit avstånd från den antimuslimska serien Holy Terror och sina kritiserade uttalanden om Occupy Wall Street-rörelsen. "Jag kunde inte tänka klart då", säger Miller i en färsk intervju med brittiska The Guardian.

Det var 2011 som Miller släppte propagandaserien Holy Terror, en serie som började som ett Batman-projekt, men som DC Comics vägrade släppa på grund av dess antimuslimska innehåll. Holy Terror kom istället ut på det lilla förlaget Legendary och kritiserades för sina fördomsfulla skildringar av muslimer, bland annat i Bild & Bubbla nummer 191.

Samma år gjorde Miller också en rad kontroversiella uttalanden om Occupy Wall Street-rörelsen, där han bland annat kallade deltagarna ”en samling luffare, tjuvar och våldtäktsmän, en oregerlig mobb som drivs av Woodstock-nostalgi och en mallighet som luktar illa”. En rad andra serieskapare, med Alan Moore i spetsen var inte nådiga i sin kritik av Miller.

Nu verkar Miller till viss del ha gjort avbön. ”Jag kunde inte tänka klart då”, säger Miller i en färsk intervju med brittiska The Guardian. Han vill inte gå så långt som att säga att han skulle vilja ha Holy Terror ogjord, men tror inte att han skulle vara kapabel att göra något sådant idag. ”Mina verk återspeglar vad jag själv går igenom. (…) När jag tittar på Holy Terror, vilket jag inte gör särskilt ofta, känner jag nästan vreden välla ut ur sidorna. På sina ställen är den så blodtörstig att jag knappt kan tro det själv.”

TDK III av Klaus Janson och Andy Kubert.

TDK III av Klaus Janson och Andy Kubert.

I seriebranschen har det i flera år ryktats om att Frank Miller varit alkoholist, något som satt sina spår inte minst fysiskt. Nu verkar han dock må bättre än på länge. Hans comeback inleddes redan  2015 med The Dark Knight III: The Master Race, men många har varit lite besvikna på Millers begränsade inblandning då serien till stora delar skrivits i samarbete med Brian Azzarello, medan teckningarna gjordes av Andy Kubert och Klaus Janson. (Miller gjorde dock några kompletterande småhistorier på egen hand satt i samma universum.)

Nu har Miller flera nya projekt på gång. Hösten 2019 kommer Cursed, en bok illlustrerad av Miller och skriven av Tom Wheeler, som sägs fokusera på Lady of the Lake från sagorna om kung Arthur och riddarna kring det runda bordet. Netflix har också köpt filmrättigheterna till boken. I skrivande stund (våren 2018) har Miller även påbörjat uppföljaren till 300, som fått namnet Xerxes: The Fall of the House of Darius and the Rise of Alexander. Miller vill också göra The Dark Knight IV och en serieroman med Superman.