Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter
Amerikanska förlaget Oni Press har under maj månad genomgått en företagsfusion med Lion Forge Comics. Ny majoritetsägare blir Lion Forges moderbolag, animationsstudion Polarity. Det dröjde inte länge innan uppsägningarna började hagla hos Oni Press, bland dessa förra VD:n Joe Nozemack.

Troligen hade fusionen varit i korten en lägre tid, eftersom Lion Forge Comics sade upp stora delar av sin redaktionella personal redan i slutet av 2018. Resultatet blir därmed en mer slimmad organisation. Förlagen lever vidare som två separata imprints.

Independent-förlaget Oni Press grundades 1997 av Bob Schreck and Joe Nozemack och har gett ut flera prisbelönta titlar såsom Queen & Country, Scott Pilgrim med flera. ”The real mainstream”, var en fras förlaget självt använde för att beskriva sin utgivning. Man har dock misslyckats med att sälja film- och TV-rättigheter i någon större utsträckning, något som man hoppas ska bli följden med de nya ägarna.

Lion Forge Comics grundades 2011 och sysslade inledningsvis med digitala serier innan man övergick till tryck. Man har koncentrerat sig på licenser som Airwolf, Care Bears, Voltron med flera.

Uppdatering 2019-05-16: Fusionen har fått mycket negativ publicitet. Det förekommer anklagelser på nätet om att man gjort sig av med kvinnor, homosexuella, etniska minoriteter och människor med funktionshinder, något som företaget hävdar är en ren slump. Det berättas också om att de uppsagda tvingats skriva under avtal där de förbinder sig att inte uttala sig negativt om sin gamla arbetsgivare samt att avstå från att arbeta vidare i branschen (konkurrensklausul) i utbyte mot så lite som två månadslöner.