Generic filters
Exact matches only

Fakta

91:an Presentbok 9: Jul i Klackamo 91:an Presentbok 9: Jul i Klackamo
Av: Författare: Nils Egerbrandt
Tecknare: Nils Egerbrandt, Jonny Nordlund
Omfång: 66 sidor i färg
Format: 265 x 175 mm, hårda pärmar, inbunden
Utgivare: Egmont Publishing
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789176213544

91:an Presentbok 9: Jul i Klackamo

Böcker En veritabel guldgruva för alla som älskar gamla julavsnitt.

Jag har faktiskt varit på Klackamo regemente en gång. Åtminstone om det är sant att Klackamo är baserat på I16 i Halmstad. Dit kom jag en gång 1989, som vapenfri tjänstepliktig, för att få ett läkarintyg av regementsläkaren. Det enda jag minns är att han talade danska. Några år senare hamnade en 91:an-staty gjord av Nils Egerbrandt på Storgatan i Halmstad.

I Presentbok 9 har man samlat en kavalkad av gamla julavsnitt ur 91:an-tidningen. De flesta är tecknade av Egerbrandt, men även Jonny Nordlund är representerad. Som titeln indikerar är det genomgående temat julen. Vi får se 91:an, 87:an och de andra kränga på sig tomtedräkter ganska många gånger. Åtskilliga jultallrikar avätes, inte sällan i arresten. Många julklappar utdelas också. I ett avsnitt försöker 87:an döda 91:an.

Utöver korta humorserier innehåller Presentbok 9 även fyra helsidesbilder, varav en är vagt humoristisk medan de tre övriga är obegripliga. Kanske är det refuserade omslag? Ett uppslag med vintertema mot slutet av boken har nog varit en affisch, kanske i Året runt?

Det är trevligt att åter stifta bekantskap med bassarna och befälen på Klackamo, ständigt intrasslade i absurda och komplicerade situationer som inte sällan slutar med katastrof (eller åtminstone en natt i buren). Fast jag föredrar nog ändå de modernare presentböckerna (ettan och åttan) där Claes Reimerthi och Gert Lozell förflyttar de omoderna figurerna flera hundra år bakåt i historien.

Utdrag ur 91:an Presentbok 9 med jultema. Bild av Nils Egerbrandt.

Utdrag ur 91:an Presentbok 9 med jultema. Bild av Nils Egerbrandt.