Generic filters
Exact matches only

Fakta

Spirou: Den kompletta samlingen 2004–2008 Spirou: Den kompletta samlingen 2004–2008
Av: Författare: Jean-David Morvan och Yann
Tecknare: José Luis Munuera
Översättare: Göran Semb
Omfång: 236 sidor
Format: 300 x 220 mm, hårda pärmar
Färg/svartvitt: Färg
Utgivare: Zoom Förlag
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Äventyr
ISBN: 9788793564718

Spirou: Den kompletta samlingen 2004–2008

Böcker Fyra fartfyllda album från Spirous mangaår granskas.

Team Morvan-Munuera fick bara göra fyra Spirou-album. Deras version av serien togs inte väl emot av de hängivna läsarna i Belgien. Dock var det just under denna period (2004–2008) som jag återupptog bekantskapen på allvar med Spirou. Som barn hade jag älskat Franquins klassiska äventyr. Efter fyra album av Fournier slutade jag följa serien 1981. Att jag blivit tonåring spelade nog också in, då ska man ju läsa tuffare och vuxnare serier.

Albumen av Morvan och Munuera, som var starkt mangainfluerade, kom jag att utforska tillsammans med mina starkt mangainfluerade barn. Det passade bra. Familjen hade även tagit del av ett antal av de mellanliggande äventyren i form av animerade tv-avsnitt. Inte samma sak som riktiga album, men ändå trevliga äventyrsupplevelser. Spirou var tillbaka i mitt liv!

Och nu har det plötsligt gått tio år till. Läge att betrakta dessa album med lite mer perspektiv. Man skulle kunna sammanfatta dem så här: Paris under vatten är vackert med alla Parisvyer. Mannen som inte ville dö är ordentligt spännande (rent av lite läskigt?). Spirou i Japan är … väldigt mycket Japan (fast inget ont i det!). Det fjärde, På uppdrag av Z (där även Yann var inblandad) är inte direkt dåligt, men rätt konstigt. Det hamnar utanför seriens normala kontinuitet. Det rensar seriens historik och startar om hela serien. Man blir lite snopen.

Spirou i Japan är … väldigt mycket Japan (fast inget ont i det!). Av Morvan och Munuera. Copyright Dupuis och Zoom Förlag.