Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Pinup av Fantastic Four, tecknad av Jack Kirby och tuschad av Joe Sinnott. Copyright Marvel Comics.
  • Nyheter
Legendariske tuscharen Joe Sinnott har avlidit, 93 år gammal. Mest känd är han för sin tid på Fantastic Four med bland annat Jack Kirby, men han arbetade för Marvel i hela 69 år.

Självporträtt av Joe Sinnott.

Joseph Leonard Sinnott föddes den 16 oktober 1926. Efter militärtjänsten arbetade Joe en tid i faderns cementfabrik innan han kom in på Cartoonists and Illustrators School (senare känd som School of Visual Arts) 1949. 1950 gjorde han sitt första mindre jobb för förlaget St. John Publications, och efter det fick han jobb som assistent åt Tom Gill. Redan 1951 fick Joe tecknaruppdrag under eget namn för Atlas, föregångaren till Marvel Comics som vid den tiden publicerade mycket västernserier. Stan Lee var verksam redan då och gav den unge Joe rådet att ”överdriva allt”, något som Joe tog till sig i sin stil. I slutet av 50-talet drabbades Atlas av besparingskrav och Joe Sinnott började då jobba med reklam, skivomslag, barnböcker, spöktecknande och dagsstrippserier.

1962 anslöt sig Sinnott till Stan Lee och Jack Kirby på The Fantastic Four och de kom att jobba tillsammans (med något kortare avbrott) fram till 1970. När Kirby lämnade tidningen blev Sinnott kvar till 1980 och tuschade under den perioden tecknare som John Buscema, George Pérez och Rich Buckler. Under sin långa tid på Marvel – 69 år! – tecknade och tuschade han de flesta av förlagets flaggskepp. 1992 drog han sig tillbaka från serietidningsvärlden och för att koncentrera sig på att tuscha dagsstrippserien The Amazing Spider-Man och göra olika beställningsjobb.

Han reste också runt för att signera på olika seriekonvent och det finns gott om bilder på honom och Stan Lee från sådana tillfällen. Jack Kirby hade han ett strikt yrkesmässigt förhållande till och de möttes bara två gånger under livet. Kirby hörde dock av sig brevledes då och då för att be Sinnott tuscha hans teckningar.

Sinnott var verksam ända fram till 2019, då han drog sig tillbaka helt. Och den 25 juni 2020 dog han, 93 år gammal. Sonsonen Doran J. Sinnott skrev i en tweet att Joe ritade ända fram till slutet.