Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter
Den 25 september skadades två personer i en ny attack riktad mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo. Attacken kommer efter en ny publicering av Muhammed-karikatyrerna.

Den 25 september gick den misstänkte gärningsmannen beväpnad med en köttyxa till attack mot två personer som stod och rökte vid ett minnesmärke utanför huset där redaktionen tidigare legat. När polisen grep mannen kunde de se i dennes telefon att han nyligen sökt efter tidningens adress, men att han missat att redaktionen flyttat. Avsikten var ursprungligen att bränna ner hela huset, och brandfarlig vätska påträffades i hans väska.

Attacken kommer fem år efter den ursprungliga terrorattacken mot Charlie Hebdo i januari 2015, där elva människor skadades och tolv miste livet. I början av september inleddes rättegången med 14 åtalade för inblandning i dådet, och i samband med detta återtryckte Charlie Hedbo de Muhammed-karikatyrer som tros ha utlöst det första dådet. Återpubliceringen ledde till dödshot mot redaktionen och 100 franska tidningar och tv- och radiostationer gick därför ut med ett upprop till stöd för yttrandefriheten.

Den misstänkte gärningsmannen är 25 år, kommer från Pakistan och tros ha befunnit sig i Frankrike under falsk identitet för att jobba. Attacken klassas som ett terroristdåd, men mannen säger sig inte ha någon koppling till någon känd terrorgrupp. På mannens telefon påträffades en video där han fördömde publiceringen av Muhammed-karikatyrerna.