Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Hoppsan, här skvätter det ända ner på bildtexten! Slagsmål är något som Corben är mycket bra på. Här idkar ”robotmosaren” Mangler det med en robot. Då visar sig robothataren vara mer eller mindre robot själv, enligt beprövad skräckmodell med ”knorr”. © Corben
  • Nyheter
I december 2020 avled Richard Corben, serieskaparen med en av alternativserievärldens allra mest omisskännliga tecknarstilar. Han blev 80 år gammal.

Sista sidan ur Den av Richard Corben.

Richard Corben föddes den 1 oktober 1940 på en bondgård i Missouri, USA och fick sin konstnärliga utbildning i Kansas City. Under 1960-talet jobbade han som animatör samtidigt som han gav ut egna undergroundtidningar, bland dessa Fantagor. 1970 började han teckna för Warren Comics skräckserietidningar och 1975 inledde han samarbetet med tidningen Heavy Metal, där hans kanske mest kända serie Den blev ett återkommande inslag. Åren 1986–1994 drev han det egna förlaget Fantagor Press, men på senare år har han gjort en hel del arbete för de kommersiella förlagen med serier som Conan, Ghost Rider, The Punisher, Hellblazer och Hellboy.

Corbens bilder har fått stor spridning inom scifi- och fantasykretsar. Genom åren har han vunnit en rad priser, både små och stora. 2018 vann han Grand Prix på seriefestivalen i Angoulême, men redan 2012 valdes han in i Will Eisner Hall of Fame.

Han dog den 2 december 2020 i sviterna efter en hjärtoperation.

Bild & Bubbla hade senast en längre artikel om Corben i B&B 219 (2/2019), skriven och formgiven av Jens Andersson och Knut Larsson. Corbens officiella webbplats hittar du här.