Generic filters
Exact matches only

Fakta

DC Through the ’80s: The End of Eras DC Through the ’80s: The End of Eras
Av: Jim Aparo, Gerry Conway, J.M. DeMatteis, Mark Evanier, Dave Gibbons, Dick Giordano, Mike Grell, Michael Wm. Kaluta, Gil Kane, Bob Kanigher, Joe Kubert, Alan Moore, Dennis O'Neil, Walter Simonson, Curt Swan, Rick Veitch, Len Wein, Marv Wolfman m.fl
Omfång: 520 sidor
Format: Inbunden
Färg/svartvitt: Färg
Utgivare: DC Comics
Utgivningsår: 2020
Språk: Engelska
Utgivningsland: USA
Klassifikation: Antologier
ISBN: 978-1779500878

DC Through the ’80s: The End of Eras

Böcker DC Comics summerar sitt 1980-tal i en härligt spretig samling superhjälte-, krigs-, science fiction- och skräckserier. Dessutom bjuds det på rariteter som första serien med Masters of the Universe och Alan Moores refuserade Twillight.

Det här är en helt underbar samling för DC-fanatiker som jag! DC Comics gamla chefredaktör Paul Levitz har sammanställt tre antologier på över 500 sidor vardera med axplock ur förlagets 80-talsutgivning. Den första boken har undertiteln The End of Eras och innehåller serier från 1980-talets första hälft, och som titeln antyder handlar det om perioden strax innan DC stöpte om sitt universum och började satsa på mer vuxenserier.

Själva boken är uppdelad i tematiska delar: Heroes (vanliga superhjälteserier), Mysteries (skräckserier), The Last Battles (krigsserier), Other Worlds (västern, fantasy och science fiction), Endings and Beginnings (udda utgivning som Masters of the Universe) och Heroes Redux (Alan Moores sista Superman-historia och manus till Moores refuserade Twillight).

Rent seriehistoriskt är det här en intressant era med framväxten av seriebutiker som huvudsaklig distributionsform och en utveckling mot serier riktade till en allt äldre publik.

Det här är en otroligt eklektisk och spretig samling – precis som DC var på den tiden. Här finns något för alla. En del av det har vi sett på svenska, men långt ifrån allt. Boken ger en bild av en svunnen era, på gott och ont. Fast jag tror nog att del 2 kommer bli ännu bättre, med serier som Camelot 3000, The Dark Knight Returns, Ronin, Swamp Thing, Nathaniel Dusk med flera.