Seriefest i Väst är Västsveriges mesta seriefestival och kunde upplevas i exempelvis Skövde, Trollhättan och Vänersborg. Själv valde jag att besöka ett arrangemang i Göteborg där festivalen dessutom sammanföll med Kulturnatta, vilket inte gjorde den mindre välbesökt.
Under fredag kväll den 27 oktober var det full fart på både marknad och föreläsningsscen inne på Frilagret nära Järntorget i centrala Göteborg.
Riddare och magiska föremål
Samtidigt som Eddie Wheeler intervjuar konstnären, universitetsläraren och serietecknaren Fredric Gunve på scenen om alternativa serier, passar jag på att få mig en egen intervju med fantasytecknaren Oscar Westberg.
”Det började med att jag lade upp magiska föremål som folk tyckte var kul på nätet. Så varför inte göra en bok av det?”, säger Westberg om sin bok Fantasy Items for the Adventurer som är fylld till brädden med teckningar av olika föremål. Med det sagt så har han också gjort serier, till exempel fantasytidningen Knights & Comics.
”Det är fyra olika serier med avslutade historier”, berättar Westberg. ”Den första är från år 2022, och så har jag ritat teckningar på riddare mellan berättelserna också”. En av hans personliga favoriter är A Castle of Mice, en serie om två personer som är på väg ut på uppdrag, men som pratar om allt annat än själva uppdraget.
Bamse blandat med Stålmannen
Längst bak i rummet äntrar Henrik Jonsson scenen, en tecknare med såväl Batman som Pax och Fantomen på sin meritlista.
Själv flyttar jag snabbt över fokuset till Stålbjörnens skapare Stefan Johansson i stället. Stålbjörnen är en i mitt tycke märklig serie som ser ut som Bamse-tidningen, men som i berättandet närmast är en parafras på klassiska DC-serier som Stålmannen, Batman och Lagens Väktare.
”Den utgår från min version av Bamse-figurerna”, säger Johansson. ”Men här har vi Bamse-El som kommer till jorden, där han får namnet Bamse-Kent. Hans ärkefiende heter Lexus Sork.”
Är då serien främst för vuxna läsare som lättare förstår referenserna till andra serier?
”Både barn och vuxna kan läsa den”, svarar Johansson. ”Man kan läsa den på flera nivåer och behöver inte förstå allt, men med det sagt så är den vanligaste läsaren en man mellan 40 och 50 år som heter Johan”, konstaterar han.
På försäljningsbordet ligger det fyra rejäla tryckta böcker, men serien kan också läsas helt gratis på Instagram. ”Det roliga med att göra serier på Instagram är den omedelbara responsen från läsarna”, avslutar Johansson.
Därmed är denna kväll slut för min del, om än inte för övriga besökare.