Generic filters
Exact matches only

Fakta

Angel Wings 7: MiG Madness Angel Wings 7: MiG Madness
Av: Författare: Yann
Tecknare: Romain Hugault
Översättare: Per A J Andersson
Omfång: 48 sidor
Format: 323 x 240 mm, hårda pärmar
Färg/svartvitt: Färg
Utgivare: Cobolt
Utgivningsår: 2024
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Uppgift saknas
ISBN: 978-91-8058-059-5

Angel Wings 7: MiG Madness

Böcker | Recensioner Vår recensent läser en mästerligt berättad flygarserie om Koreakriget, en händelse som annars mest lyst med sin frånvaro inom populärkulturen.

Koreakriget – ett av de mest förödande krigen i historien, som förde världen till randen av en kärnvapenkonflikt, och med närmare fem miljoner dödsoffer mellan 1950–53, har i förvånansvärt hög grad lyst med sin frånvaro inom populärkulturen. När jag läser denna sjunde volym av den episka flygaress-serien Angel Wings inser jag till min frustration att det är minimalt med bakgrundsfakta jag har kring kriget, som man här får skymta vagt genom det amerikanska luftvapnets perspektiv.

Under Koreakriget drabbades somliga piloter av en lika mystisk som skrämmande sjukdom som kom att kallas ”MiG Madness” (efter de sovjetiska MiG-planen). Det bäddar förvisso för en intressant story, även om det är enbart infotexten på titelsidan som faktiskt belyser sjukdomen ifråga. Själva storyn kretsar främst kring flyginstruktören Angela McCloud – en kvinna med ”motorolja under armarna” – som får i uppdrag att frita amerikanska stridspiloter, inklusive hennes fästman, som sitter i nordkoreansk fångenskap.

Det går undan med berättandet, där stridsscener avlöser dialoger i ett rasande tempo. Den som uppskattar djupgående, stillsam karaktärsutveckling har inte så mycket att hämta här.  Samtidigt är det omöjligt att klassa berättandet som annat än mästerligt, både när det gäller den perfekta dynamiken mellan bild och text, den väl avvägda dialogen, och den filmiska layouten som lämnar inget åt slumpen. Men vem hade förväntat sig annat från en storfräsare som Yann? Frågan är om det finns något tema eller genre som han inte kan skriva till liv.

Tecknaren Romain Hugault är sannerligen inte heller någon nykomling på franska seriescenen. Hans hyperrealistiska illustrationer är genomgående rent häpnadsväckande – närmare fotografisk/filmisk seriegestaltning är det svårt att komma med penna som verktyg. Det är visserligen en stil som med sin närmast totala frånvaro av stilisering kan upplevas som utmanande till en början, men den passar i slutändan ypperligt till att levandegöra allt från krigets gråa elände till Marilyn Monroes nakna kropp.