avatar
Aquaman Volume 1–2 [Rebirth]

aquaman vol 1 the drowning rebirthaquaman vol 2 black manta rising rebirth

Det var inte med några stora förhoppningar som jag tog mig an läsningen av de två första volymerna i den senaste nystarten för Aquaman. Men mina farhågor kom på skam när Dan Abnett visade sig kunna skriva en engagerande historia med intressanta skildringar av undervattenskulturen Atlantis.

Aquaman var en av de superhjältar jag följde troget under 1990- och 2000-talen, främst då på grund av författaren Peter David. Jag grimaserade då Erik Larsen tog över och i mina ögon skändade figuren innan nytt hopp väcktes då Rick Veitch gjorde om serien till en härlig sword & sorcery-röra. Jag slutade läsa serietidningen runt 2006, då den bytte namn till Aquaman: Sword of Atlantis och Kurt Busiek gjorde mig riktigt besviken för en gångs skull.

Det var varit svårt att hitta tillbaka till Aquaman, men jag tycker att Geoff Johns och Ivan Reis gjorde ett förtjänstfullt om än lite för välpolerat jobb i samband med nystarten 2012 som ett led i satsningen The New 52. Någonstans efter att Johns och Reis lämnat serien togs författarpennan över av Dan Abnett, en britt som länge gjort kortare sejourer i superhjältegenren tillsammans med partnern Andy Lanning. Mern det visar sig att Abnett klarar sig mycket bra på egen hand, åtminstone om man löser de två första samlingsvolymerna av Aquaman efter nystartssatsningen Rebirth.

Rebirth gav upphovsmännen tillfälle att ta nya grepp på de nygamla figurerna, bli av med de barnsjukdomar som man dragits med och byta fokus där det behövdes. I Aquamans fall verkar det som om Abnett fått förnyat förtroende, eftersom det var han som skrev titeln även före Rebirth. Det som utmärker Abnetts version är det fokus som läggs på Atlantis, Aquamans roll som statsöverhuvud och hur kungen och undervattensriket interagerar med ytvärlden. Abnett målar även upp en fascinerande bild av Atlantis samhällsstruktur, kultur och filosofi, något som ger serien ytterligare djup.

I de första två samlingsvolymerna tampas Aquaman och fästmön Mera med ärkefienden Black Manta, som tagit över den hemliga organisationen N.E.M.O. och försöker provocera fram ett krig mellan Atlantis och USA genom att utföra attacker under falsk flagg. Det hela kulminerar med att president Obama griper Aquaman för terroristdåd, vilket får hela Atlantis att mobilisera. Och mitt i alltihopa står Justice League of America med Superman i spetsen och vet inte vad de ska tro eller ta sig till i denna mellanstatliga konflikt.

Historien är förvånansvärt engagerande. För mig har Dan Abnett aldrig varit mer än en medelmåttig superhjälteförfattare, men här har han verkligen fått till det. Scot Eaton, Brad Walker och Philippe Briones alternerar som tecknare. Både Eaton och Briones är dugliga men lite ospännande superhjältetecknare, medan Brad Walker fascinerar med en stil som är sirlig och lätt igenkännbar.

Det är ingen idé att läsa dessa volymer var för sig eftersom de utgör en enda sammanhängande historia som är rätt svår att lägga ifrån sig. Inget storverk, men kompetent och hoppingivande för seriens framtid.

Aquaman och Superman av Brad Walker. Copyright DC Comics.

Aquaman och Superman av Brad Walker. Copyright DC Comics.

David Haglund

Comments are closed.