Generic filters
Exact matches only

Fakta

96 romaner för dig som fortfarande har bråttom 96 romaner för dig som fortfarande har bråttom
Av: Tecknare: Henrik Lange
Författare: Henrik Lange
Omfång: 195 sidor i svartvitt
Format: Pocket, 111 x 180 mm, mjuka pärmar
Utgivare: Kartago Förlag
Utgivningsår: 2009
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789186003364

96 romaner för dig som fortfarande har bråttom

Böcker

Henrik Lange gjorde stor succé med albumet ”80 romaner för dig som har bråttom” (2007). Där sammanfattade han litterära verk som ”Odyssén”, ”Mina drömmars stad” och ”Factotum” med tre rutor. Efter ett utvik i filmens värld, med albumet ”99 filmer du slipper se”, är han nu tillbaka på gamla jaktmarker. ”96 romaner för dig som fortfarande har bråttom” heter uppföljaren och mycket är sig likt. Lange sammanfattar åter litterära klassiker, som ”Doktor Glas”, ”I väntan på Godot” och ”Faust”. Men här gör han även utvik till seriernas värld med ”Watchmen” samt till bilderböckernas värld med ”Pettson får julbesök”.

Av någon anledning är det inte lika roligt längre. Kanhända beror det på urvalet? Det är inte lika många klassiker, utan den litterära floran som Lange botaniserat bland är betydligt mer spretande här. Ibland blixtrar det dock till och blir hysteriskt roligt. Min favorit är när han, helt utan text, tolkar Bruno K Öijers ”Svart som silver”.

Volymen känns helt enkelt betydligt ojämnare än den första boken och hade mått bra av en gallring bland bidragen. Fast när Lange är rolig är han otroligt rolig här. Hans avskalade, naiva och humoristiska tecknarstil passar väl i detta sammanhang. Boken bygger också på en viss förförståelse, sammanfattningarna fungerar som bäst om läsaren känner till boken som avhandlas.

Lange har som sagt hunnit med tre böcker på detta tema. Visst har han lyckats hitta en egen nisch. Men en paus vore på sin plats där Lange istället gärna kan testa andra idéer.