Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
24-timmarsserien – Utkast till seriefigur av Malin Grön och Petur Valdimarsson. Foto: Marcus Lindmark.
  • Nyheter

Under helgen som gick tecknades det 24-timmarsserier runt om i världen. I Sverige på fem orter. Marcus Lindmark presenterar ett bildreportage från Göteborg. (Hör av er till webbredaktionen om det finns bilder även från andra platser som ni vill dela med er av.)

1–3 oktober drog 24-timmarsserien igång i Stockholm, Göteborg, Malmö, Gävle och Vingåker samt i andra delar av världen. En 24-timmarsserie är en 24 sidor lång tecknad serie som färdigställs inom loppet av 24 timmar. Den allra första 24 timmars-serien ritades av serieskaparen Scott McCloud den 31 augusti 1990 och idag är detta en internationell händelse där serieskapare över hela världen utmanar varandra.

Yvette Gustafsson tog initiativet till 24-timmarsserien i Göteborg. Foto: Marcus Lindmark.

I Göteborg hade flera svenska serietecknare samlats på House of Win-Win på Yvette Gustafssons initiativ (Gustafsson tecknar ”Ängeln och Demonen” i serietidningen Nemi). Förutom serieteckning pågick även improvisationsteater, Optimal Press, C’est Bon Kultur, Man av skugga och Myling media var på plats och sålde sina serier, och dessutom kunde den som ville teckna på ett plank uppsatt i lokalen.

Från vänster: Petur Valdimarsson och Malin Grön. Foto: Marcus Lindmark.

Från vänster: Petur Valdimarsson och Malin Grön. Foto: Marcus Lindmark.

Malin Grön (illustratör) och studerande på högskolan för design och konsthantverk (HDK) höll sig vaken med kaffe och nikotin. Vid samma bord satt Petur Valdimarsson (läkarstuderande) som menade att jämfört med en natt på ett sjukhus var det inte så farligt att teckna serier i 24 timmar.

Hedvig Häggman-Sund, Irene Löf, Fredrik Andersson och Stina Lövkvist. Foto: Marcus Lindmark.

Från vänster: Hedvig Häggman-Sund, Irene Löf, Fredrik Andersson och Stina Lövkvist. Foto: Marcus Lindmark.

Hedvig Häggman-Sund (som tecknar ”Bamse”) tecknade sin serie i blyerts och tyckte att utmaningen var rolig. Fredrik Andersson valde att istället arbeta med blå penna och tuscha sidorna. Vid samma bord satt också Stina Lövkvist (illustratör för Kamratposten).

Från vänster: Lisa Harald och Mats Rönnqvist. Foto: Marcus Lindmark.

Från vänster: Lisa Harald och Mats Rönnqvist. Foto: Marcus Lindmark.

Lisa Harald är tidigare publicerad i "Mangatalangen 2007". Foto: Marcus Lindmark.

Lisa Harald är tidigare publicerad i "Mangatalangen 2007". Foto: Marcus Lindmark.

Mats Rönnqvist ställde upp i tävlingen som en kul grej och Lisa Harald (barnserietecknare och publicerad i ”Mangatalangen 2007”) fokuserade på att bara rita.

Helena Jäderberg fick jobba snabbt. Foto: Marcus Lindmark.

Helena Jäderberg fick jobba snabbt. Foto: Marcus Lindmark.

Helena Jäderberg (som tecknar vardagsserier genom Dotterbolaget) var halvvägs klar bara några timmar in i tävlingen. Anledningen var att hon bara kunde vara med de fyra första timmarna och därför fick teckna lite snabbare.

Teckning av Irene Löf. Foto: Marcus Lindmark.

Teckning av Irene Löf. Foto: Marcus Lindmark.

Loka Vegborn in action. Foto: Marcus Lindmark.

Loka Vegborn in action. Foto: Marcus Lindmark.

Irene Löf (serietecknare och illustratör) ritade i en mer realistisk stil och kunde också berätta att hon planerar att släppa fanzinet ”Vampire Enslaved” på SPX 2011. Mitt emot henne satt Loka Vegborn (serieentusiast) som kommit till tävlingen tillsammans med Irene.

Jan Kustfält, P-G Lidström, Mårten Dolk, Jenny Berggrund och Emma Anderstedt (i ingen särskild ordning). Foto: Marcus Lindmark.

Jan Kustfält, P-G Lidström, Mårten Dolk, Jenny Berggrund och Emma Anderstedt (i ingen särskild ordning). Foto: Marcus Lindmark.

Slutligen vid mittenbordet pågick full aktivitet när P-G Lidström (animatör), Jan Kustfält (serietecknare), Mårten Dolk (mjukvaruingengör), Jenny Berggrund (serietecknare, Ink) och Emma Anderstedt (serietecknare i Tivoli med vänner), fattade sina pennor.