Generic filters
Exact matches only

Fakta

A Subtle Fuck You vol. 1 A Subtle Fuck You vol. 1
Av: Författare: Mattias Elftorp
Tecknare: Mattias Elftorp
Omfång: 124 sidor i svartvitt
Format: 140 x 180 mm, mjuka pärmar
Utgivare: Wormgod
Utgivningsår: 2011
Språk: Engelska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789197841849

A Subtle Fuck You vol. 1

Böcker

Titeln till trots är subtil knappast ett ord jag instinktivt förknippar med den osannolikt produktive Mattias Elftorp – jag skulle nog hellre välja begrepp som engagerad och/eller aggressiv. Ibland till den milda grad att budskapet ställer sig i vägen för historieberättandet och skymmer hans imponerande, smått maniska kapacitet.

Av förordet att döma verkar Elftorp själv vara väl medveten om sina egna styrkor och svagheter, men måhända inte alltid så villig att anpassa sig. Med rastlös energi och febrig besatthet vrider och vänder han på sina ämnen – exempelvis utsatthet, identitet, makt och rättvisa. Långt ifrån alla pusselbitar passar, men det är ändå fascinerande fragmentariska världar som byggs upp, vare sig de är vardagligt nutida, surrealistiska eller dystopiskt postapokalyptiska.

Denna kompakta volym samlar fjorton serier från det senaste decenniet, flertalet har synts i utgåvor från bland andra C’est Bon Kultur, men ett par är tidigare opublicerade.

Det nervigt eleganta omslaget fick mig för övrigt oväntat att associera till de brittiska illustratörerna Ronald Searle och Gerald Scarfe. Ett stickspår, och måhända inte alls Elftorps avsikt, men kanske en möjlig framtida riktning rent grafiskt.