Generic filters
Exact matches only

Fakta

Hälge nr 19: Varning! För parning! Hälge nr 19: Varning! För parning!
Av: Författare: Lars Mortimer
Tecknare: Lars Mortimer
Omfång: 48 sidor
Format: 29,5 cm x 21 cm, mjuka pärmar
Utgivare: Egmont Kärnan
Utgivningsår: 2010
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789186219581
Betyg:

Hälge nr 19: Varning! För parning!

Böcker

Här har vi alltså ytterligare en samling med Lars Mortimers populära strippserie ”Hälge”. Detta album är det nittonde i ordningen om man bara räknar julalbumsutgivningen, men vi skulle få fram ett ännu högre nummer om man i räkningen även inkluderade alla de presentböcker, pocketar och andra samlingsutgåvor av olika slag som ständigt ges ut med den välkända älgen. Därutöver har vi naturligtvis även den egna serietidningen som har producerats sedan år 2000. Hälge känns numera som en lika etablerad beståndsdel som ”91:an” och ”Åsa-Nisse” i floran av folklig, svensk mainstreamhumor – detta trots att Lars Mortimers serie är åtskilliga decennier yngre än de gamla klassikerna.

Serien om det ständiga jaktbytet Hälge skapades 1991 och är därmed, aningen häpnadsväckande, inte mer än några år äldre än moderna strippserier som ”Rocky” (skapad 1998) och ”Nemi” (1997). Men samtidigt är ”Hälge” sprungen ur en helt annan tradition. Med sina ikoniskt svenska teman (älgjakt, natur, relationen mellan man och hustru) och sin lättsmält mysiga humor riktar den sig effektivt till samma breda folkskaror som har läst svenska serieklassiker sedan urminnes tider. Skaparen Mortimer själv är passande nog 40-talist, och var redaktör för 91:an-tidningen under flera år på 70-talet. När han sedan fick ”Hälge” publicerad var det naturligtvis i Åsa-Nisse.

Innehållet i ”Varning! För parning!” är ungefär lika underhållande som ”Hälge” alltid har varit – alltså kul och lite fnissigt sådär, men sällan särskilt överraskande eller direkt skrattframkallande. Mer än så bör man heller inte begära av serien, det är en bra nivå. Mortimer bjuder på ett mycket kompetent och väloljat seriehantverk som ger rolig läsning för stunden.

Titeln på albumet är anpassad till omslagsbilden, men tycks i övrigt vara tagen ur tomma luften och ska inte tolkas som att seriestripparna innanför pärmarna i någon högre utsträckning än något annat album handlar om en brunstig Gullan, Hälges ständiga älskogsintresse. Som vanligt rör det sig istället om en ganska bred och välkomponerad blandning av seriens alla beståndsdelar och figurer. Älgjakten skildras både från Hälges perspektiv – genom flykt, dödsångest och uppfinningsrikedom – liksom från jägarna Edwins och Uffes dito. Därutöver medverkar även Edwins hustru Ellen flitigt, liksom jakthunden Blixten, och framför allt alla de djur i skogen som med sina olika karaktärsdrag formar ett digert figurgalleri till serien. Mina personliga favoriter är de två härligt cyniska korparna som i egenskap av asätare ständigt önskar livet ur protagonisten.

Tack vare alla seriens figurer och den följaktligen ganska rika variationen på ämnen i serien, lyckas Mortimer för det mesta undvika att bli repetitiv eller tråkig. ”Hälge” känns därför som en färgstark och trevlig humorserie, åtminstone när man avnjuter den i ett förhållandevis tunt album som detta.