Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
  • Artiklar
Hej och välkomna till bloggen ”Seriearkeologi”! Namnet har jag valt eftersom mitt fokus är lite äldre superhjälteserier, främst från silver- och bronsåldern, men även tidig modern tid och serier från guldåldern kommer ibland att dyka upp.

Namnen ovan är så klart försvenskningar av de termer som oftast används om amerikansk seriehistoria: Golden Age, Silver Age, Bronze Age samt Modern Age. Innan jag börjar skriva om serier så tänkte jag helt enkelt fördjupa mig i de olika ”åldrarna” lite mer än de artiklar som finns i Seriewikin, samt föreslå åtminstone en förändring. Precis som när det gäller ”riktig” historia så ska de angivna årtalen närmast anses som riktmärken.

Golden Age (1938–1950): Även om serietidningar av både humor- och äventyrstyp publicerats under 1930-talet, så markerar Supermans debut i Action Comics nummer 1 både startskottet för superhjältegenren och det som brukar kallas för ”The Golden Age of Comics”. Superman, eller Stålmannen som jag som sjuttiotalist fortfarande är bekvämast med att kalla honom, blev en dundersuccé och blev den grund som National Comics, idag DC Comics, byggde hela sitt serieimperium på. Superman fick en rad efterföljare, inte bara hos ”systerförlag” (DC Comics historia av sammanslagningar och omorganisationer är för rörig för att gå in på här) som All-American Publications, som gav ut bland annat Flash och Green Lantern, utan även förlag som Fawcett, som gav ut den näst populäraste superhjälteserien Captain Marvel, och Timely Comics, som gav ut serier som Captain America och Sub-Mariner. Andra världskrigets utbrott spädde bara på genrens populäritet och superhjältarna spelade en viktig roll när det gällde att höja krigsmoralen.

Efter krigsslutet avtog superhjältarnas populäritet ganska snabbt, och genren ansågs passé vid decenniets slut. Man brukar ange 1950 som slutår för ”The Golden Age” och en bra illustration av detta är tidningen Captain America Comics öde: den bytte först namn till Captain America’s Weird Tales i och med nummer 74, och i numret efter, som också blev tidningens sista och utkom just 1950, så var inte ens titelfiguren med i tidningen, utan den bestod endast av skräcksserier.

Nästa gång kommer jag att berätta om 1950-talets första hälft, då superhjälteserierna (och seriemediet i stort) stod inför en rad utmaningar.