Generic filters
Exact matches only

Fakta

Batman: A Death in the Family Batman: A Death in the Family
Av: Författare: Jim Starlin, Marv Wolfman
Tecknare: Jim Aparo, George Pérez, Tom Grummett (tuschare), Bob McLeod (tuschare)
Färgläggare: Adrienne Roy
Textare: John Constanza
Omfång: 276 sidor i färg
Format: Limmad rygg, mjuka pärmar
Utgivare: DC Comics
Utgivningsår: 2011
Språk: Engelska
Utgivningsland: USA
ISBN: 978-1-4012-3274-0

Batman: A Death in the Family

Böcker Att kalla Death in the Family för en klassiker är ändå att ta i. Ändå är det just det som DC Comics gör i denna samlingsutgåva av den kontroversiella storyn från den amerikanska serietidningen Batman nummer 426–429 (1988–89). Det var där man anordnade en läsaromröstning som slutade med att man tog Robin av daga. Men det fattas ändå en hel del kvaliteter för en klassikerstatus, enligt min mening.

Fenomenet med superhjältarnas tonåriga medhjälpare, så kallade sidekicks, har länge varit en viktig ingrediens inom superhjältegenren, och i synnerhet för serien Batman, där Robin varit partner och bollplank sedan 1940. Robins existensberättigande ligger i att han fyller narrativ funktion – Batman behöver ju någon att förklara allt för (precis som i fallet med Sherlock Holmes och dr Watson). Dessutom behövde de unga läsarna någon att identifiera sig med.

I slutet av 1960-talet lät man Robin mogna. Han blev ledare för ett eget superhjälteteam, Teen Titans, och flyttade till sist hemifrån för att gå på college. Det hela kulminerade i mitten av 80-talet, då Richard ”Dick” Grayson bytte superhjälteidentitet från Robin till Nightwing, och ersattes i rollen som Robin av Jason Todd. I ett försök att ge Jason en egen personlighet gjorde serieskaparna honom tjurig och impulsiv, och han blev aldrig särskilt populär hos läsarna. Redaktionen beslöt sig till slut för att skriva ut Robin ur serien, och lanserade ett jippo där läsarna fick telefonrösta för att avgöra Robins öde. Och resultatet är idag välbekant för de flesta Batman-läsare.

Själva berättelsen skrevs av Jim Starlin, kanske mest känd för rymdoperor som Infinity Gauntlet och Cosmic Odyssey, och tecknades av veteranen Jim Aparo. Tuschningen utfördes av Mike DeCarlo, som tyvärr gjorde Aparos bilder plattare än de behövt vara. Handlingen går ut på att Jason Todd hittar vattenskadade dokument som antyder att han har en okänd biologisk mor. Han rymmer hemifrån för att spåra upp tre tänkbara kandidater, stöter på Batman och blir på kuppen dödad av Jokern. Därefter får vi följa Batmans försök att hämnas, där Superman måste gripa in eftersom Jokern blivit FN-sändebud för Iran och fått diplomatisk immunitet …

Berättelsen är tydligt färgad av dåtida amerikansk utrikespolitik och det är faktiskt rätt magstarkt när Irans dåtida religiöse ledare ayatollah Khomeini framträder som någon sorts djävulsfigur som personligen värvar Jokern till uppdraget att döda FN:s generalförsamling. (I sentida tillbakablickar har man mycket riktigt även retconnat Iran till fantasilandet Qurac.)

Men nu slutar det inte där. Ganska snart bestämde man sig för att skapa en ny Robin, vilket skedde redan något år senare i historien A Lonely Place of Dying, av Marv Wolfman, George Pérez, Jim Aparo och Tom Grummett. Historien om hur det unga deckarsnillet Tim Drake förtjänar sin plats vid en motvillig Batmans sida finns också med i denna samlingsutgåva – och det är faktiskt ett genidrag eftersom detta heller inte är någon klassiker. De bägge berättelserna kompletterar dock varandra och utgör tillsammans en klart intressant samling för alla Batman-läsare.

Fotnot: A Death in the Family publicerades på svenska i serietidningen Batman nr 3/1989, 1/1990 och 2/1990. Utvalda delar av A Lonely Place of Dying publicerades på svenska i Batman nr 8/1991.

Jokern dödar Robin i Batman: A Death in the Family. Bild: Jim Apari. Copyright DC Comics.