Generic filters
Exact matches only

Fakta

Spirou – Den kompletta samlingen 1988–1991 Spirou – Den kompletta samlingen 1988–1991
Av: Författare: Tome
Tecknare: Janry
Omfång: 252 sidor i färg
Format: 300 x 225 mm, inbunden
Utgivare: Mooz Förlag
Utgivningsår: 2016
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789187871245
Betyg:

Spirou – Den kompletta samlingen 1988–1991

Böcker

Den klassiska belgiska albumserien Spirous äventyr skapades redan på 1930-talet och sedan dess har ett antal olika serieskapare haft ansvar för att föra traditionen vidare. Efter en längre period då serien var mindre konstnärligt intressant tog skaparduon Tome (Philippe Tome) & Janry (Jean-Richard Geurts) över på 1980-talet och återgav serien dess forna glans, samt inte minst gjorde den mer aktuell och nutida. Denna volym innehåller fyra av deras allra bästa album, i vilka de två äventyrarna och journalisterna Spirou och Nicke far jorden runt. I en av de mest intressanta historierna hamnar de i Ryssland precis efter det att muren fallit, en historia som trots eller kanske på grund av den humoristiska tonen och den karikerade stilen, verkligen känns som ett tidsdokument över denna svunna tid.

Teckningsmässigt är Tome & Janry här i sitt esse och briljerar med en schvungfull, modern version av den klassiska Marcinelle-stilen. Samlingsvolymen kompletteras av ett långt förord som sätter serierna i sin historiska kontext och dessutom innehåller ett överflöd av foton, alternativa omslag, illustrationer och annat intressant material om och kring serien.

Underhållande, välgjorda komiska äventyrsserier som trots sin humoristiska grundton ofta har en realistisk och allvarlig klangbotten.

Texten publicerades ursprungligen på fredrikstromberg.com 2016-12-07 och återges med skribentens tillstånd.