Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
  • Artiklar
I våras publicerades den sista dagsstrippen med Rocky, och därmed går en svensk serieklassiker i graven efter 20 år. Bild & Bubbla tackar Martin Kellerman för väl förrättat värv genom att presentera (nästan) alla recensioner av serien som tidningen publicerat genom åren.

Första seriestrippen med Rocky publicerades i gratistidningen Metro den 28 mars 1998. Sedan dess har upphovsmannen tecknat i princip en stripp om dagen och serien har blivit en succé utan dess like, en riktig svensk humorklassiker som publicerats i en mängd olika dagstidningar, samlingsvolymer och i en egen serietidning.

Men till slut blev arbetet övermäktigt, berättade Kellerman i en intervju i Dagens Nyheter: ”Jag har alltid kämpat emot paniken och tänkt att jag ska vinna över den, men det händer inte. Jag tycker inte om när jag måste göra något som jag inte vill. Serierna slukar allt, man går bara och tänker på det där hela tiden. (…) I höstas slog det mig att jag kan ju faktiskt lägga ner serien. Jag känner att den bara är en massa babbel och själv stör jag mig på alla som babblar. Då känns det inte så kul att bidra till det där babblet.”

Förläggaren Thomas Olsson på Kartago antyder också att försämrade villkor för serieskapare i Sverige kan ha spelat in i beslutet. Förlaget gav ut den 34:e och sista samlingsvolymen i somras och 2019 släpps en samling med Rockys samlade verk som blir på runt 1 800 sidor.

Under åren har Bild & Bubbla recenserat många av Rocky-samlingarna (plus en del annat av Kellerman) och vi har därför beslutat oss för att digitalisera och samla dem på ett enda ställe. (Dock har vi inte fått tillåtelse att återpublicera allt av alla recensenter ännu, så om du är en av dem och vill ge ditt tillstånd får du gärna höra av dig till redaktionen.)

Rocky

Övrigt