Generic filters
Exact matches only

Fakta

Aquaman Volume 1: The Drowning [Rebirth] Aquaman Volume 1: The Drowning [Rebirth]
Av: Författare: Dan Abnett
Tecknare: Scot Eaton, Oscar Jiménez, Brad Walker, Philippe Briones
Tuschare: Mark Morales, Oscar Jiménez, Andrew Hennessy, Wayne Faucher, Philippe Briones
Färgläggare: Gabe Eltaeb
Textare: Patrick Brosseau
Omfång: 192 sidor i färg
Format: 260 x 171 mm, mjuka pärmar
Utgivare: DC Comics
Utgivningsår: 2017
Språk: Engelska
Utgivningsland: USA
ISBN: 978-1401267827
Aquaman Volume 2: Black Manta Rising [Rebirth] Aquaman Volume 2: Black Manta Rising [Rebirth]
Av: Författare: Dan Abnett
Tecknare: Scot Eaton, Brad Walker, Philippe Briones
Tuschare: Wayne Faucher, Andrew Hennessy, Daniel Henriques, Philippe Briones
Färgläggare: Gabe Eltaeb
Textare: Pat Brosseau
Omfång: 216 sidor i färg
Format: 254 x 165 mm, mjuka pärmar
Utgivare: DC Comics
Utgivningsår: 2017
Språk: Engelska
Utgivningsland: USA
ISBN: 9781401272272

Aquaman Volume 1–2 [DC Rebirth]

Böcker Det var inte med några stora förhoppningar som jag tog mig an läsningen av de två första volymerna i den senaste nystarten för Aquaman. Men mina farhågor kom på skam när Dan Abnett visade sig kunna skriva en engagerande historia med intressanta skildringar av undervattenskulturen Atlantis.

Aquaman var en av de superhjältar jag följde troget under 1990- och 2000-talen, främst då på grund av författaren Peter David. Jag grimaserade då Erik Larsen tog över och i mina ögon skändade figuren innan nytt hopp väcktes då Rick Veitch gjorde om serien till en härlig sword & sorcery-röra. Jag slutade läsa serietidningen runt 2006, då den bytte namn till Aquaman: Sword of Atlantis och Kurt Busiek gjorde mig riktigt besviken för en gångs skull.

Det har varit svårt att hitta tillbaka till Aquaman, men jag tycker att Geoff Johns och Ivan Reis gjorde ett förtjänstfullt om än lite för välpolerat jobb i samband med nystarten 2012 som ett led i satsningen The New 52. Någonstans efter att Johns och Reis lämnat serien togs författarpennan över av Dan Abnett, en britt som länge gjort kortare sejourer i superhjältegenren tillsammans med partnern Andy Lanning. Men det visar sig att Abnett klarar sig mycket bra på egen hand, åtminstone om man läser de två första samlingsvolymerna av Aquaman efter nystartssatsningen Rebirth.

Rebirth gav upphovsmännen tillfälle att ta nya grepp på de nygamla figurerna, bli av med de barnsjukdomar som man dragits med och byta fokus där det behövdes. I Aquamans fall verkar det som om Abnett fått förnyat förtroende, eftersom det var han som skrev titeln även före Rebirth. Det som utmärker Abnetts version är det fokus som läggs på Atlantis, Aquamans roll som statsöverhuvud och hur kungen och undervattensriket interagerar med ytvärlden. Abnett målar även upp en fascinerande bild av Atlantis samhällsstruktur, kultur och filosofi, något som ger serien ytterligare djup.

I de första två samlingsvolymerna tampas Aquaman och fästmön Mera med ärkefienden Black Manta, som tagit över den hemliga organisationen N.E.M.O. och försöker provocera fram ett krig mellan Atlantis och USA genom att utföra attacker under falsk flagg. Det hela kulminerar i att president Obama griper Aquaman för terroristdåd, vilket får hela Atlantis att mobilisera. Och mitt i alltihopa står Justice League of America med Superman i spetsen och vet inte vad de ska tro eller ta sig till i denna mellanstatliga konflikt.

Historien är förvånansvärt engagerande. För mig har Dan Abnett aldrig varit mer än en medelmåttig superhjälteförfattare, men här har han verkligen fått till det. Scot Eaton, Brad Walker och Philippe Briones alternerar som tecknare. Både Eaton och Briones är dugliga men lite ospännande superhjältetecknare, medan Brad Walker fascinerar med en stil som är sirlig och lätt igenkännbar.

Det är ingen idé att läsa dessa volymer var för sig eftersom de utgör en enda sammanhängande historia som är rätt svår att lägga ifrån sig. Inget storverk, men kompetent och hoppingivande för seriens framtid.

Aquaman och Superman av Brad Walker. © DC Comics