Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
Laila Gustafsson (t.v.) och Bodil Johansson (t.h.) kopplar av vid Farmors pannkakscafé med serietidningar från Bamses kokbok. Foto: Marcus Malinda Lindmark.
  • Artiklar
Bild & Bubbla skickade än en gång ut sin reporter Marcus Malinda Lindmark för att intervjua serieskapare och knäppa kort på årets bokmässa.

Då var det dags igen. Att bok- och biblioteksmässan skulle återkomma i år också, förvånar nog knappast någon. Inte heller att det även i år skulle finnas en seriescen med ett fullspäckat program, och att en mängd signeringar och kringarrangemang relaterade till serier skulle pågå i närheten. Men, som alltid finns det några guldkorn som blänker lite extra. Det här var de jag kunde hitta…

En av många programpunkter på Seriescenen 2019: Natalia Batista samtalar med Julien Neel om serien Lou!. Foto: Marcus Malinda Lindmark.

Wallers futuristiska pingviner

Joakim Waller gör mangan Penguin Rumble. Foto: Marcus Malinda Lindmark.

Torsdagen den 26 september 2019, startskottet för mässan, och ett första möte med en serieskapare. Denna gång är det Joakim Waller som ställer upp på en intervju. Han är aktuell med det tredje Penguin Rumble-albumet.

”Jag har fyra böcker planerade, men den sista boken kommer först nästa år”, berättar Waller. Serien utspelar sig cirka 15 år in i framtiden och handlar om en tjej som heter Erika som får i uppdrag att ta hand om pingvinerna på ett djurpensionat. ”Men det är ett futuristiskt pensionat med olika klimatzoner, som djungel, öken och vinter”, säger Waller.

Innanför pensionatets väggar finns också många hemligheter höljda i dunkel, vilket den som läser böckerna kommer att upptäcka.

Releasefest för Tecknaren

En annan händelse som skedde på torsdagen var att Svenska tecknare, som väl närmast kan beskrivas som ett slags fackförbund för illustratörer och serieskapare, firade att senaste numret av medlemstidningen Tecknaren var släppt, med montermingel, snacks och bubbel i glasen.

Chefredaktör Maina Arvas visar stolt upp senare numret av Tecknaren. Foto: Marcus Malinda Lindmark.

Chefredaktör Maina Arvas berättar att detta har blivit till en tradition i samband med varje nytt nummer av tidningen. När man inte träffas på bok- och biblioteksmässan kan det istället ske på en bar, ofta i kombination med någon form av scensamtal.

”Det är ett sätt för medlemmar att träffas”, förklarar Arvas. ”Man tar ett nummer av tidningen och pratar med andra tecknare och illustratörer under lättsamma former.”

Sverigepremiär för norsk fantasy

Malin Falch visar upp Norrsken på bokmässan 2019. Foto: Marcus Malinda Lindmark.

Nästa nedslag på bok- och biblioteksmässa blir lördagen den 28 september 2019. När jag trillar in på eftermiddagen hade signeringarna av olika album verkligen tagit fart och avlöste varandra i montrarna. En serie som genast fångade min uppmärksamhet var den norska serieskaparen Malin Falchs Norrsken.

”Det är en fantasyhistoria om en tjej som heter Sonja som utspelar sig i en magisk värld med vikingar och troll”, berättar hon. Teckningsstilen är inspirerad av Studio Ghiblis animerade filmer, och norska folksagor som exempelvis klassiska Askeladden, nyligen omtolkad i filmen Askeladden – i Dovregubbens hall.

De första två böckerna släpptes 2018 i Norge, där de sålt mycket bra, och totalt är åtta böcker planerade. I år släpps de för första gången på svenska.

Joakim Pirinens storslagna planer

Joakim Pirinen visar upp klassikern Socker-Conny på bokmässan 2019. Foto: Marcus Malinda Lindmark.

En annan tecknare – med en gedigen erfarenhet i bagaget – som också befann sig på mässan var Joakim Pirinen. Han signerade en nyutgåva av sin klassiska serie Socker-Conny. Men själv ville han hellre prata om sitt kommande album som är på gång till nästa år.

”Den ska bestå av en samling med olika serier och stilar, exempelvis en feministisk serie med tidsresor.” Han har också planer på en antireligiös serie där ”träsnittsliknande teckningar används för att förstärka uttrycket”.

Dessutom planerar han en minimalistisk serie, ”en fruktansvärd serie med en tjej som är helt apatisk, mycket text, men bilderna är så minimala de kan bli”, avslutar han.

Wanloo både serieskapare och spelskapare

Johan Wanloo med sina senaste böcker. Foto: Marcus Malinda Lindmark.

Ytterligare en veteran i sammanhanget får väl Johan Wanloo sägas vara, en tecknare som började rita framför allt humorserier redan som tonåring och som håller på än idag. På bokmässan signerade han sitt nya album Enklare fysiska övningar, som han beskriver som ”en samling skämtteckningar som tidigare varit publicerade i Göteborgs-Posten, Pondus, på Instagram, Uti vår hage samt rent trams”.

Där finns lite texter också. ”Till exempel hur jag gör för att komma på skämt till tråkig och bra humor”, berättar Wanloo. Boken innehåller dessutom hela två sidor med enklare fysiska övningar.

Förutom att teckna serier har Wanloo också nyligen tagit steget till att bli spelskapare med bokspelet Domedagsvikingen, en humoristisk berättelse om en viking som hamnar i framtiden. Som det låter är det både ett spel och en bok på samma gång där läsaren själv får välja mellan tre olika vägar för att komma till slutet. Boken är rikt illustrerad av Wanloo själv. ”Jag orkade inte skriva 180 sidor text, därför är det en massa bilder, men jag kallar den för roman”, säger Wanloo.

Hyllningsböcker med Madsens Valhall

Peter Madsen på bokmässan 2019. Foto: Marcus Malinda Lindmark.

Den danska serietecknaren Peter Madsen signerade hans välkända och numera avslutade serie Valhall, om den nordiska mytologin med Tor, Oden och Loke i spetsen. Han kunde glatt berätta att hela serien om asagudarna nu finns samlade i en samlingsbox med fem tjocka böcker, tack vare en lyckad Kickstarter-kampanj från Apart Förlag, och att den inom kommer att släppas på svenska.

Madsen signerade också boken Teckna och berätta som han skrivit tillsammans med serieskaparen Thierry Capezzone.

”Det är en bok om hur man ritar serier och gör serier”, säger Madsen. ”Det var Thierrys idé att göra boken, men jag har också gjort en ansenlig del”, tillägger han.

Även Jan Bielecki och Johannes Pinter signerade på bokmässan. Foto: Marcus Malinda Lindmark.