Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter
Juan Giménez, i Sverige kanske mest känd för albumen om Metabaronerna, avled den 2 april i sviterna av covid-19. Han blev 76 år.

Juan Antonio Giménez López, som hans fullständiga namn löd, föddes den 25 november 1943 i Argentina. Han utbildade sig ursprungligen till industridesigner och jobbade ett tag som som reklamtecknare. Serierna var mest en bisyssla, men i trettioårsåldern tog han steget över till att jobba med science fiction- och krigsserier på heltid för de argentinska, amerikanska, spanska, italienska och franska seriemarknaderna på titlar som Heavy Metal, Metal Hurlant och L’Eternauta. Han blev känd för sin stora detaljrikedom vad gäller historiska och tekniska detaljer.

I Sverige är han mest känd för serien Metabaronerna, som han gjorde med manusförfattaren och landsmannen Alejandro Jodorowsky 1992–2003. Samtliga åtta delar har getts ut på svenska av Albumförlaget.

Den 22 april lades Giménez in på sjukhus efter att ha återvänt till Argentina från ett besök i Spanien, där han troligen smittades av covid-19. Och den 2 april så dog han, 76 år gammal.