Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Omslaget till Legion of Super-Heroes nummer 8 (1985). Bild: Steve Lightle och Larry Mahlstedt © DC Comics
  • Nyheter
Corona skördar ännu ett offer i serievärlden. Den 8 januari 2021 dog Steve Lightle oväntat efter en kort tids sjukdom. Han blev 61 år och är nog mest känd som tecknare av Legion of Super-Heroes.

Steve Lightle föddes den 19 november 1959 i Kansas City. Redan som ung gjorde han fanzin, och i 25-årsåldern debuterade han som tecknare i mainstream-branschen i och med Black Diamond nummer 4 (1984) från AC Comics.

Reklambild för Justin Zane, Steve Lightles sista serie. © Steve Lightle

Kort därefter snappades han upp av storförlaget DC Comics och fick göra Legion of Super-Heroes (Rymdens Hjältar på svenska), vilket var något av en barndomsdröm för Lightle. Han tecknade serien 1984–88 till manus av Paul Levitz.

Efter det gjorde han de fem första numren av omstartade Doom Patrol, som bara några år senare skulle tas till nya höjder av Grant Morrison. 1989–90 gjorde Lightle omslagen till reprinttiteln Classic X-Men. Därefter tecknade han mest strönummer för både Marvel och DC på titlar och serier som Wolverine, Flash och Who’s Who in the DC Universe.

2015 startade han egna förlaget Lunatick Press och lanserade webbserien Justin Zane, en science fiction-serie där han fick utlopp för sina starka sidor. Där arbetade han också in många figurer han skapade till sina barndoms fanzin.

Steve Lightles hustru Marianne berättar i en intervju med NBC att paret följde alla covid-19-rekommendationer, var noga med social distansering och bar ansiktsmask ute. När så Steve fick en förkylning i början av januari tog det inte mer än tre dagar innan han dog av hjärtstillestånd.

Länkar: