Generic filters
Exact matches only

Fakta

Terrible Tales Terrible Tales
Av: Olika skapare
Omfång: 88 sidor
Format: B5
Språk: Engelska
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Skräck
Kontakt: Ingen uppgift

Terrible Tales

Fanzin

Serietolkningar på H. P. Lovecrafts skräckberättelser är redan oräkneliga, men kommer nog aldrig att kunna bli för många! I Terrible Tales har sex serieskapare på varierade sätt tolkar Lovecrafts novell Den förfärlige gamle mannen (i engelsk original The Terrible Old Man). Tecknarna har gått i serielinjen på Medlefors folkhögskola i Skellefteå, där de av sin lärare Ola Skogäng fått inspiration till att jobba med Lovecraft. Resultatet är ett ovanligt välproducerat fanzin (eller en bok, om man så vill), med fem klart genomarbetade serier.

Eftersom den ursprungliga novellen – som tacksamt nog finns att läsa i början av boken – är anmärkningsvärt kort och odetaljerad, finns det mycket utrymme för tecknarna att låta fantasin sväva ut. Den mest originella och minnesvärda tolkningen av berättelsen är A terrible idea av Robin Karlsson och Sofia Larsson, som i form av en slags sequel följer upp novellens tre mindre sympatiska huvudpersoner med tre barn, som läsaren kan identifiera sig betydligt mer med. Ett smart drag. Serien ifråga är på sina ställen även riktigt läckert tecknad – tuschlaverigen som finns i några rutor vill jag gärna se mer av!

© Robin Karlsson och Sofia Larsson

Högst skäckfaktor finns emellertid i Amanda Carlssons och Isabella Falk Morenos respektive mangainfluerade serier. Tuva Hasselqvist bjuder i sin tur på en mer barnvänlig variant av novellen, komplett med en gullig (eller ondskefull?) katt. Robin Börjessons slapstick utgör även det en intressant kontrast, även om humorn i hans serie hade gärna fått vara mer genomgående. De direkta citaten från originalnovellen är överflödiga, speciellt i det humoristiska sammanhanget.

Innehållsmässigt lämnar Terrible Tales inte särskilt mycket kvar att önska. Även språkligt är nivån förhållandevis hög, även om en extra korrekturläsning av en verkligt engelskkunnig person hade knappast skadat. Som jag tolkar det utgör de medverkande tecknarna ett slags kollektiv, som går under namnet Bos Art. Jag hoppas och tror att vi kommer att få läsa mer från kollektivet ifråga.

© Isabella Falk Moreno

Ursprungligen publicerad i Bild & Bubbla nr 226 (1/2021). Texten återges med skribentens tillåtelse.