Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
Robert Aman (t.h.) intervjuar Mikael Tegebjer (mitten) och Nicolas Krizan (t.v.) om crowdfundingprojektet för Lillen. Foto: Marcus Malinda Lindmark
  • Artiklar
Idag är det premiär för en ny blogg om crowdfunding på Bild & Bubblas webbplats! Här ska du framöver kunna hitta länkar till de senaste svenska crowfundingprojekten och annat matnyttigt.

Crowdfunding har blivit ett allt populärare sätt att finansiera smalare serieutgåvor och dyrare samlingsverk. På senare år har till exempel Apart förlag firat stora triumfer med lyxutgåvor av Kalle & Hobbe och Valhall, Jonas Darnell har startat eget förlag, Rolf Classon har finansierat sina memoarer och Åshöjdens BK har utkommit i samlingsböcker.

För den som är obekant med begreppet kan man lättast beskriva det som en sorts förbokning där initiativtagaren söker finansiering från allmänheten. Initiativtagaren kan också lägga till olika bonusar som hårdpärm eller merchandise när finansieringen når vissa delmål. Gräsrotsfinansiering är ett annat namn för samma företeelse (även om det begreppet knappt används längre).

Finansieringen söks på nätet via tjänster som exempelvis Kickstarter, GoFundMe och Indiegogo under en begränsad tidsperiod. Och det är just tidsaspekten som gör att vi nu valt att lansera denna blogg, för att hinna lyfta fram utvalda projekt medan de är aktuella. Vi hoppas kunna göra minst ett inlägg i månaden. Vi tar gärna emot tips på kampanjer att skriva om, men allt inom crowdfunding är av intresse.

Obs! I crowdfundingvärlden finns det tyvärr inga garantier för att projekt verkligen blir av och B&B-redaktionen tar inget som helst ansvar för detta. Alla pledges är en affär mellan dig och respektive initiativtagare/finansieringsplattform.