Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
Mary Janes första riktiga framträdande skedde i Amazing Spider-Man nummer 42. Bild: John Romita senior © Marvel
  • Artiklar
Om jag skulle rangordna de serieskapare som lade grunden för Marvels storhet så är givetvis Stan Lee och Jack Kirby givna i toppen. Som klar trea skulle jag dock sätta John Romita senior, före namn som Steve Ditko, John Buscema och Don Heck. Ingen, förutom Kirby, var så inflytelserik när det gällde Marvelseriernas visuella utformning, från sextiotalets mitt och flera decennier framåt.

John Romita senior föddes 1930 i Brooklyn och började teckna professionellt som sjuttonåring. Han tecknade serier inom olika genrer och för olika förlag, men det var som tecknare på DC Comics romantiktitlar som han utvecklade den stil som senare skulle göra honom till en av de mest inflytelserika serietecknarna någonsin.

Omslaget till Amazing Spider-Man nummer 39, John Romitas första som tecknare, signalerade förändring. © Marvel

I mitten av sextiotalet tänkte John Romita senior sluta som serietecknare. Han hade till och med fått jobb på en reklambyrå när Stan Lee övertalade honom – enligt rykten lovade han inte bara att matcha reklambyråns lön utan han lät även Romita styra över sina arbetstider själv – att börja jobba för Marvel Comics istället.

När Steve Ditko abrupt valde att sluta teckna Amazing Spider-Man var det Romita som Stan Lee utsåg som efterträdare. Idag framstår det som ett självklart val, men då måste det ha varit en tämligen stor risk. Visuellt var nämligen de två tecknarna närmast motpoler.

Ditkos lite kantiga teckningsstil bjöd in läsaren med armbågen, men Romitas teckningar var mjuka, nästan förföriska. Med den estetik han lärt sig när han tecknat romantikserie förändrade han seriens uttryck totalt. Till exempel förvandlades Peter Parker från en spenslig outsider till en stilmedveten ”hunk”. Dessutom var det han som tecknade Mary Janes ansikte för första gången, (enligt uppgift baserade han hennes utseende på den svenskamerikanska skådespelerskan Ann-Margret).

För många i min generation blev John Romita senior den definitiva Spider-Man-tecknaren. Hans stil blev mall för alla framtida tecknare på Spider-Man-titlarna i decennier framöver, och det var inte förrän Todd McFarlanes intåg i slutet av åttiotalet som någon bröt den mall Romita hade skapat.

Hans inflytande sträckte sig dock längre än till bara Spider-Man: som Marvels ”art director” var det han som hade sista ordet när det gällde den visuella designen av alla Marvelfigurer under sjuttio- och åttiotalet. Marvels universum skulle helt enkelt inte se ut som det gör utan hans talang. Han var också inne och petade i många omslag tecknade av andra.

Det är tämligen tveksamt om Seriearkeologi skulle existera utan de Spider-Man-serier han tecknade och som jag läste och fascinerades av som barn – och som vuxen.

Den 12:e juni 2023 avled John Romita senior i sömnen i en ålder av 93 år. Han var en av de sista Silver Age-legenderna och hans arv går inte att överskatta. Ett arv som förs vidare av nya generationer tecknare, inte minst hans son John Romita junior.

Självporträtt av John Romita senior med några av alla de figurer han tecknat för Marvel Comics. Characters © Marvel